luni, august 2, 2021

Cei care poartă lentile de contact de corecţie a vederii sau cosmetice riscă infecţii oculare grave şi alergii dacă nu le întreţin după anumite reguli.
Lentilele de contact folosite pentru corectarea vederii,

dar şi cele cosmetice au nevoie de îngrijiri speciale pentru a nu afecta ochii. “Aceste dispozitive vin în contact direct cu suprafaţa oculară. Pentru a se bucura de o vedere clară, sănătate oculară şi maxim de confort pe parcursul purtării, persoanele care poartă lentile de contact trebuie să urmeze câţiva paşi simpli de întreţinere şi purtare, evitând astfel infecţiile oculare sau alergiile”, spune Ionuţ Costache, consultant medical Bausch & Lomb.
Clătire şi dezinfectare după fiecare utilizare

Primul pas pentru o bună “convieţuire” cu lentilele vizează

aplicarea sau scoaterea lor.

Pentru asta, trebuie să vă spălaţi pe mâini cu apă şi săpun şi să folosiţi un prosop care nu lasă scame. Lentilele trebuie spălate, clătite şi dezinfectate după fiecare utilizare, folosind un sistem de întreţinere special conceput pentru acest scop.

În plus, recipientul pentru lentile trebuie clătit şi spălat doar cu soluţie de întreţinere, iar flacoanele de soluţie trebuie păstrate cu capacul închis.

“Recipientul pentru păstrarea lentilelor se va înlocui odată la cel mult 30 de zile pentru a evita dezvoltarea microorganismelor periculoase. Pe lângă

folosirea soluţiei şi curăţarea recipientului, purtătorii de lentile mai pot utiliza şi picături oculare lubrifiante pentru sporirea confortului la purtare”, completează Ionuţ Costache.

În afară de lentilele de unică folosinţă, orice alt tip de lentile de contact trebuie dezinfectate cu soluţii multifuncţionale, care au rol de îndepărtare a impurităţilor, rehidratare a lentilei, lubrifiere a suprafeţei, dar şi soluţii pe bază de peroxid de hidrogen (curăţă şi dezinfectează).

“În funcţie de producătorul soluţiei şi caracteristicile acesteia, o lentilă trebuie să rămână imersată

în soluţie între 4 şi 6 ore. După această perioadă, lentilele pot fi repurtare în condiţii de siguranţă”, detaliază Ionuţ Costache.

Încercaţi să evitaţi mixul de produse: folosirea unui anumit tip de lentile de contact, de la un producător cu un sistem de întreţinere de la altul.

“Pe lângă faptul că soluţiile trebuie să fie în termen, este de preferat să le folosiţi pe cele ale producătorului de la care aţi cumpărat lentilele”, recomandă Mircea Filip, medic oftalmolog la clinica “Ama Optimex” din Bucureşti.

Semne care trădează infecţii

Dacă nu respectaţi

măsurile de igienă (spălarea mâinilor) şi pe cele de intreţinere corespunzătoare a lentilelor de contact riscaţi complicaţii oculare.

Printre ele se numără infecţiile oculare provocate de contaminarea lentilelor, reacţiile alergice cauzate de încărcarea lentilelor cu impurităţi sau alergeni, dar şi vedere neclară şi disconfort la purtare (lăcrimare, înroşirea ochilor). “Dacă în timpul purtării lentilelor, ochiul se înroşeşte puternic, scoateţi-le şi mergeţi la medic”, recomandă oftalmologul Mircea Filip.

 

 

Ultimele stiri

Parteneri