joi, iunie 1, 2023

Pe lângă faptul că protejează împotriva sarcinilor nedorite, pilula contraceptivă are un efect secundar neaşteptat: îmbunătăţeşte funcţia cognitivă. Vă prezentăm mai jos şi alte moduri în care anticoncepţionale afectează organismul.

Efectul asupra aspectului fizic

Anticoncepționalele au proprietatea de a inhiba producerea de hormoni masculini, funcția glandelor sebacee fiind redusă, de aceea sunt folosite, uneori şi pentru tratarea acneei.

Te-ar mai interesa: Vitamina esențială pentru sănătatea inimii. Specia...

În ceea ce privește efectul pilulelor asupra siluetei, părerile sunt împărțite. Contraceptivele care conțin cantități mari de estrogen pot cauza retenția de apă și creșterea în greutate, însă versiunile îmbunătățite conțin doze mai mici de estrogen deci nu favorizează îngrăşarea.

Efectul asupra oaselor

Un studiu din 2010 al Seattle’s Group Health Research Institute a descoperit că femeile care folosesc pilule anticoncepționale au o densitate osoasă cu 6% mai mică decât cele care nu folosesc. Masa osoasă este afectată, însă în cazul celor care folosesc antconcepționale pe bază de progesteron, cele care conțin estrogen având proprietatea de a îmbunătți densitatea osoasă.

Te-ar mai interesa: Alimente care ajută la prevenirea cheagurilor și a...

Riscul apariției cheagurilor de sânge

Este adevărat că femeile care folosesc contraceptive hormonale sunt mai predispuse la tromboembolisme, însă gradul de risc depinde şi de pilulele pe care le folosiţi: cele care conţin drospirenonă (un tip de progesterone artificial) cresc de 3 ori riscul apariţiei unui cheag de sânge, spredeosebire de cele care conţin un alt tip de progesterone numit levonorgestrel.

Te-ar mai interesa: Simptome de accident vascular cerebral. Nu ignora ...

Contraceptivele şi cancerul

În ceea ce priveşte riscul de cancer, în cazul femeilor care folosesc acest tip de contracepţie experţii au opinii diferite şi nu s-a ajuns încă la o concluzie clară. Un studiu recent al Universităţii Boston a descoperit că femeile care folosesc pilule contraceptive au un risc cu 65% mai mare de a dezvolta cancer la sân. Un altul, însă publicat în The New England Journal of Medicine a demonstrat opusul teoriei anterioare- conform acestui studiu, riscul de cancer nu este influenţat de anticincepţionale ci de istoricul medical. Cît despre alte tipuri de cancer, riscul nu există, mai mult decât atât, pilulele reduc riscul dezvoltării cancerului ovarian cu 50% şi pe cel endometrial cu 40%.

Te-ar mai interesa: Cancer tiroidian: un simptom ȘOCANT tăcut care poa...

Pilulele îmbunătăţesc memoria

Conform unui studiu făcut în Australia, femeile care utilizează contraceptive orale, au materia cenuşie mai dezvoltată cu 3% la nivelul cortexului prefrontal, regiunea creierului responsabilă cu memoria şi luarea deciziilor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private