Sari la conținut

Cum interpretezi rezultatele unei mamografii și ce înseamnă scorul BI-RADS

mamografie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce trebuie sa stii despre mamografie

Rezultat mamografie. Scorul BI-RADS (Breast Imaging Reporting Database System) este un sistem de notare pe care radiologii îl folosesc pentru a descrie rezultatele mamografiei.

O mamografie este un test imagistic care folosește raze X care examinează sănătatea sânilor. Este cel mai eficient instrument pentru a ajuta la detectarea cancerului de sân, în special în stadiul incipient. Poate fi folosit și ca instrument de urmărire atunci când medicii găsesc mase anormale în timpul unui examen clinic de sân.

Deși acest test nu poate diagnostica medical cancerul de sân, acesta poate ajuta la identificarea oricărui țesut anormal. Nu toate constatările anormale sunt considerate canceroase.

Cum funcționează sistemul de notare BI-RADS?

Medicii folosesc sistemul BI-RADS pentru a plasa rezultatele anormale în categorii. Categoriile sunt de la 0 la 6. Adesea, femeile cu vârsta de 40 de ani și peste primesc scoruri de la 0 la 2, indicând rezultate normale sau că rezultatele anormale sunt benigne sau necanceroase. Dacă primiți un scor de 3 sau mai mult, medicii și radiologii recomandă o vizită de urmărire sau o biopsie pentru a determina următorul pas.

Categoria 0

Un scor 0 indică un test incomplet. Este posibil ca imaginile mamografice să fi fost dificil de citit sau interpretat. În unele cazuri, medicii ar putea dori să compare aceste imagini noi cu cele mai vechi pentru a determina dacă au existat modificări. Un scor BI-RADS 0 necesită teste și imagini suplimentare pentru a oferi o evaluare finală.

Categoria 1

Acest scor confirmă faptul că rezultatele mamografiei sunt negative. Un scor de 1 arată că nu există cancer și sânii tăi au densitate egală. Cu toate acestea, este important să faceți în continuare investigații de rutină.

Categoria 2

Un scor BI-RADS 2 arată, de asemenea, că rezultatele mamografiei sunt normale. Nu există indicii de cancer, dar medicul poate observa unele chisturi benigne de inclus în raportul dumneavoastră. Vizitele de rutină sunt sugerate în cazul acestui scor. Nota din raportul dvs. va fi utilizată ca o comparație pentru orice constatări viitoare.

Categoria 3

Un scor BI-RADS 3 implică faptul că rezultatele mamografiei dvs. sunt, probabil, normale, dar există o șansă de 2% de cancer. În acest caz, medicii recomandă o vizită de urmărire în termen de șase luni pentru a dovedi că rezultatele sunt benigne. De asemenea, va trebui să faceți vizite regulate până când rezultatele dvs. se îmbunătățesc și orice anomalii se stabilizează. Vizitele regulate ajută la evitarea biopsiilor multiple și inutile. De asemenea, ajută la confirmarea unui diagnostic precoce dacă se constată cancer.

Categoria 4

Un scor de categoria 4 indică o constatare suspectă sau o anomalie. În acest caz, există o șansă de 20 până la 35% de cancer. Pentru a confirma, medicul dumneavoastră va trebui să efectueze o biopsie pentru a testa o probă mică de țesut.

Acest scor este împărțit în trei categorii suplimentare pe baza nivelului de suspiciune al medicului:

4A. Suspiciune scăzută pentru cancer sau constatări maligne.
4B. Suspiciune moderată de cancer sau constatări maligne.
4C. Suspiciune ridicată pentru descoperiri canceroase sau maligne.

Categoria 5

Scorul 5 indică o mare suspiciune de cancer. În acest caz, există cel puțin 95% șanse de cancer mamar. Biopisa este recomandată pentru a confirma rezultatele și a determina următorii pași pentru tratament.

Categoria 6

Puteți obține un scor 6 doar după ce ați făcut o biopsie și ați primit diagnosticul de cancer de sân. Această categorie și imaginile corespunzătoare utilizate ca o comparație și arată modul în care cancerul răspunde la tratamentul necesar, cum ar fi chimioterapia, intervenția chirurgicală sau radiațiile.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel