Sari la conținut

Cum își vor petrece anul acesta românii sărbătorile de iarnă? Sondaj privind Crăciunul în pandemie

românii

Conform unui sondaj realizat de IRES, deși vom petrece Crăciunul în pandemie, românii nu renunță la tradițiile de Crăciun.

Printre cele mai dorite cadouri anul acesta sunt dispariția pandemiei și sănăătate. În ceea ce privește Revelionul, 63% dintre participanții la studiu declară că îl vor petrece acasă.

85% dintre români spun că vor prepara un meniu special de Crăciun, iar 84% vor împodobi bradul, potrivit sondajului. 6 din 10 români vor primi și anul acesta colindători, 42% vor merge la biserică și 26% vor avea musafiri. 7% spun că vor merge la colindat la familie sau la prieteni.

Unde vor petrece românii Crăciunul?

65% dintre ce chestionați spun că vor petrece Crăciunul acasă, doar cu persoanele care locuiesc în aceeași gospodărie.

Un sfert vor primi în vizită prieteni sau rude, iar 5% spun că vor merge ei în vizită. Este vorba cu precădere despre tineri între 18 și 35 de ani și persoanele cu studii superioare.

Pe de altă parte, 7% dintre respondenți vor petrece Crăciunul singuri. Aici, cea mai ridicată proporție este cea a vârstnicilor peste 65 de ani.

Ce tip de brad preferă românii anul acesta?

În ceea ce privește pomul de Crăciun, 65% dintre respondenți spun că vor avea un brad artificial, aproape un sfert (24%) vor avea brad natural tăiat, 9% își vor împodobi brazii naturali din propriile grădini sau curți, iar 5% vor opta pentru un brad natural în ghiveci.

Există și persoane care spun că pentru acest Crăciun opțiunea lor se îndreaptă spre un brand stilizat, construit din alte materiale.

Mâncărurile tradiționale în topul preferințelor românilor

Topul mâncărurilor tradiționale care nu lipsesc din meniul de Crăciun al românilor este condus de sarmale (49%).

1 din 10 români spune că friptura de porc este nelipsită din meniul de Crăciun, 7% indică, la această categorie, cozonacul și cârnații, iar 6% salata boeuf.

De unde vor achiziționa românii cadourile de Crăciun în acest an?

În acest an, pentru cadourile de Crăciun românii se îndreaptă spre supermarket sau hypermarket (35%), dar și spre magazinele online (31%) sau mall-uri (28%). Aproape 1 din 5 români cumpără cadouri de la magazine mici sau magazine de cartier și doar 6% direct de la micii producători sau de la business-uri locale.

Seara de Revelion

63% dintre participanții la studiu declară că vor petrece seara dintre ani acasă, doar cu persoanele cu care locuiesc în aceeași gospodărie. 1 din 5 români va petrece Revelionul acasă, dar alături de rude sau prieteni, 5% vor merge ei înșiși în vizită la rude sau prieteni.

8% dintre români vor fi singuri.

Spre deosebire de alți ani, doar 1 din 100 români spune că își va petrece Revelionul la o cabană sau la un hotel.

La sondaj au participat 1.755 de persoane cu vârste peste de 18 ani, prin metoda CATI. Eroarea maximă tolerată este de ± 2,34%.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel