Sari la conținut

Cum îți afectează emoțiile sănătatea mintală și emoțională? Reacțiile organismului

emoții
Sursă foto: Getty Images
Efectul emoțiilor asupra stării generale de sănătate

Timp de mulți ani, oamenii au suspectat sau au știut că sănătatea corpului este influențată de cea a minții. Puteți spune: „Mă doare inima”, după o despărțire, deoarece emoțiile intense vă provoacă dureri fizice. Pe de altă parte, un sentiment de exaltare poate crește nivelul de energie și reduce nevoia de cofeină.

Asociația Americană de Psihologie (APA) afirmă că emoțiile sunt supuse unor reacții mentale care implică răspunsuri fizice și comportamentale. În termeni mai simpli, emoțiile tale pot influența corpul, mintea și chiar acțiunile tale. Experimentați zilnic o varietate de emoții, așa că știind care sunt acestea, de ce le simțiți și cum vă afectează vă poate ajuta să înțelegeți mai bine cum vă influențează sănătatea generală.

Tipuri de emoții

Experții în sănătate mintală sugerează că emoțiile se împart în două categorii: emoții de bază și emoții complexe. Emoțiile de bază sunt dezvăluite de expresii faciale recognoscibile și se produc în mod automat. Astfel de emoții includ:

 • Tristețea
 • Frica
 • Surpriza
 • Bucuria
 • Dezgustul
 • Mânia

Aceste emoții sunt împletite cu comportamentul uman și sunt prezente încă de la naștere. Emoțiile complexe, pe de altă parte, nu sunt universale și nu au asociate expresii faciale atât de ușor de recunoscut. Aceste emoții complexe includ:

 • Invidia
 • Iubirea
 • Durerea
 • Recunoștința
 • Îngrijorarea
 • Mândrie
 • Regret
 • Rușine
 • Gelozie
gelozie
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei / gelozie

Există multe alte emoții mai complexe care nu se regăsesc pe lista de mai sus. APA sugerează că emoțiile complexe sunt, de obicei, rezultatul a două sau mai multe emoții. Ura, de exemplu, ar putea fi o combinație de gelozie, dezgust și furie. Încă o dată, aceste emoții complexe nu au aceleași manifestări faciale ca emoțiile de bază.

Cum îți afectează emoțiile sănătatea fizică

Conform cercetărilor, există o legătură între emoțiile pozitive și sănătatea fizică. De fapt, persoanele cu o viziune mai pozitivă asupra vieții tind să aibă o tensiune arterială și un nivel de zahăr din sânge mai scăzute.

În plus, acestea au un risc redus de boli de inimă, dar cercetătorii nu înțeleg pe deplin dacă emoțiile pozitive duc la o sănătate mai bună sau dacă faptul de a avea o stare de sănătate bună contribuie la emoțiile pozitive. Deocamdată, experții susțin că la mijloc este o combinație a ambilor factori.

Unele dovezi arată că trăirea unor emoții pozitive poate afecta recuperarea după o accidentare sau o boală.

Un studiu a constatat că, faptul de a avea o perspectivă pozitivă a influențat rapiditatea cu care participanții s-au însănătoșit, observând că pozitivitatea a avut chiar un impact asupra ratelor de supraviețuire. Emoțiile negative, pe de altă parte, au o asociere cu probleme de sănătate sau simptome negative.

Persoanele care nu pot gestiona cu succes emoțiile pot trăi cu stres sau au o probabilitate mai mare de a avea alte complicații de sănătate.

Cum îți afectează emoțiile sănătatea mintală

Atunci când încercați să evaluați modul în care emoțiile vă afectează sănătatea mintală, trebuie să stabiliți mai întâi dacă emoțiile sunt „rele” sau negative.

Emoțiile negative indică, de obicei, o problemă care necesită atenția dumneavoastră. Dacă vă luptați să gestionați aceste emoții negative sau pur și simplu încercați să le ignorați atunci când apar, acestea vă pot afecta negativ sănătatea mintală. Dacă rețineți aceste emoții prea mult timp, cum ar fi furia cronică, frica sau tristețea, crește riscul de anxietate, depresie și abuz de substanțe.

Dacă reușiți să recunoașteți emoțiile negative pentru ceea ce sunt și învățați să gestionați aceste sentimente, puteți trece dincolo de ele și puteți dezvolta reziliența. Persoanele reziliente au tendința de a trece peste negativitate și au, de obicei, mai multe emoții pozitive. De fapt, ei învață de obicei să găsească un sens în viața lor, chiar și atunci când le este greu.

Acest lucru nu înseamnă că sunt lipsiți de emoții negative; mai degrabă, ei recunosc aceste sentimente, se confruntă cu problemele și fac tot posibilul pentru a-și schimba perspectiva asupra vieții.

Deși cercetările indică o legătură între optimism și speranță și o sănătate mai bună, gândirea pozitivă constantă poate dăuna sănătății mentale. Există un astfel de lucru ca pozitivitatea toxică, care duce la așteptări ireale și la incapacitatea de a simți emoții negative. Atunci când vă gândiți la emoțiile dumneavoastră, urmăriți să găsiți un echilibru între cele pozitive și cele negative.

Emoțiile negative își au scopul lor la fel de mult ca și cele pozitive, dar nu uitați doar că trebuie să fiți negativ tot timpul. Amintiți-vă doar să simțiți emoțiile pe măsură ce vin și să recunoașteți de ce le simțiți!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel