miercuri, august 10, 2022

În multe case și birouri, aerul condiționat este soluția pentru a te răcori în zilele acestea toride în care temperaturile au atins chiar și 40 de grade. Însă, utilizat în exces, aerul condiționat îți poate afecta sănătatea, declanșând boli precum bronșite, infecții respiratorii și inflamații.

Gindrovel Dumitra este medic de familie şi spune că aceste varianţii de temperatură crează probleme în special pacienţilor care au anumite afecţiuni cronice.

Te-ar mai interesa: Scandalul pastilelor cu iod. Rafila reacționează: ...

„Există chiar şi o bacterie care este destul de prezentă la pacienţii care se îmbolnăvesc ca urmare a folosirii în exces a aerului, care se numeşte legionella, care poată să producă o pneumonie destul de severă”, a explicat Gindrovel Dumitra, medic de familie.

Medicul îți mai spune că este foarte important ca în momentul în care porneşti aerul condiţionat să faci şi o curăţare a filtrelor şi a celorlalte mecanisme.

„Eu recomand ferm pacienţilor ca să folosească cu moderaţie aerul condiţionat, iar gradiantul de temperature între aerul înconjurător şi aerul din încăpere să fie cât mai mic”, a adăugat Gindrovel Dumitra.

Te-ar mai interesa: Nutriționist de la Harvard: „Acesta este pri...

Importanța igienizării aparatului de aer condiționat

Umezeala este un mediu propice de crestere a bacteriilor si a fungilor. Ea se poate acumula din cauza condensului care apare atunci cand aerul rece circula in interior. Daca aparatul nu este igienizat, se pot dezvolta fungi si mucegai, care se raspandesc in aerul din incapere. Cele doua tipuri de microorganisme pot produce numeroase boli de plamani. Un astfel de exemplu este pneumonia cu Legionella care,daca nu este diagnosticata si tratata corespunzator, poate fi o afectiune severa.

Te-ar mai interesa: Cum să pierzi grăsimea viscerală: două exerciții c...

 Sindromul „cladirii bolnave”

Aerul conditionat poate contribui la aparitia sindromului „cladirii bolnave”, o varietate de simptome ce apar dupa ce petreceti mai mult timp intr-o anumita cladire. Aceste simptome includ ameteala, uscaciunea gatului, mancarimi ale ochilor si/sau greata. Aerul conditionat este unul dintre principalii factori declansatori ai acestui sindrom mai putin obisnuit. Filtrele aerului conditionat trebuie sa fie de buna calitate si igienizate periodic, pentru ameliorarea, chiar disparitia simptomelor.

Te-ar mai interesa: Masacrul de la Bucov. Psihiatrul Gabriel Diaconu: ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private