Sari la conținut

Cum îți afectează stresul și emoțiile, sănătatea inimii?

Stresul cronic
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Probleme de sănătate cauzate de stresul excesiv

Stresul îți poate afecta sănătatea, provocând tulburări de somn, probleme digestive și chiar o inimă frântă.

Povara mentală a stresului psihologic provoacă o reacție fizică. Ne încordează, ne simțim nervoși sau avem un nod în stomac (sau, dimpotrivă, încercăm să ne liniștim psihicul cu mâncare).

Stresul pe termen scurt ne afectează sănătatea fizică în mod diferit față de stresul pe termen lung, sau cronic.

Atunci când aveți o zi stresantă, tensiunea poate provoca simptome fizice precum o durere de cap, umeri dureroși sau o indigestie de scurtă durată.

Atunci când acel stres persistă, acesta poate avea un impact asupra sănătății fizice în timp. Stresul cronic poate duce la afecțiuni precum migrene, dureri de spate și tensiune arterială ridicată.

„Stresul cronic expune corpul la niveluri nesănătoase, persistent ridicate de hormoni de stres, cum ar fi cortizolul, care pot duce la creșterea tensiunii arteriale și a colesterolului”, a declarat Nida Ahmed, director medical, chirurg vascular la Endeavor Health.

„Acest lucru poate pregăti terenul pentru boli cardiovasculare, un atac de cord sau un accident vascular cerebral.”

Stresul poate duce, de asemenea, la alegeri de stil de viață care ne cresc riscul de probleme cardiace. Persoanele care sunt stresate în mod cronic pot fi mai predispuse să bea prea mult alcool, să fumeze, să mănânce în exces sau să facă mai puține exerciții fizice – toate acestea sunt obiceiuri nesănătoase care sunt rele pentru inimă.

Inima
Sursă foto: Getty Images/iStockphoto, Creator: Rasi Bhadramani

Declanșarea „sindromului inimii frânte”

Uneori, un șoc intens, cum ar fi pierderea unei persoane dragi, poate slăbi inima. Studiile au arătat că riscul unui atac de cord crește de 21 de ori în decurs de 24 de ore după o pierdere. Această afecțiune, cardiomiopatia de stres sau „sindromul inimii frânte”, poate apărea și ca reacție la o veste foarte stresantă, cum ar fi diagnosticul de cancer al unei persoane dragi.

Dacă ați fost diagnosticat cu boli de inimă, acestea pot fi agravate și mai mult de stresul emoțional. Pacienții cu boli de inimă care suferă de anxietate au de două ori mai multe șanse de a muri în termen de trei ani de la un eveniment cardiac.

Inima și mintea coexistă. Nu ignorați emoțiile care vă pot copleși viața, cum ar fi stresul, anxietatea, depresia și furia. Găsiți modalități de a avea grijă de bunăstarea dvs. emoțională și inima dvs. vă va mulțumi.

Sfaturi pentru o inimă sănătoasă

Încercați aceste sfaturi pentru o mai bună sănătate a inimii:

  • Recunoașteți-vă sentimentele și exprimați-le. Vorbiți cu cei dragi, scrieți într-un jurnal sau alăturați-vă unui grup de sprijin. Căutați ajutor profesional dacă aveți nevoie de el.
  • Gestionați stresul cu meditație zilnică conștientă, yoga sau exerciții de respirație profundă.
  • Evitați consumul excesiv de alcool și nu fumați.
  • Faceți exerciții fizice. Încercați o plimbare rapidă de 15 minute, înotul, mersul pe bicicletă, grădinăritul sau dansul.
  • Consumați o dietă sănătoasă, cu mulți acizi grași omega-3, care au efecte antiinflamatorii.
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel