Sari la conținut

Cum îți dai seama că ai cancer bucal? Un stomatolog de top dezvăluie semne „nebănuite” pe care ar trebui să le cunoști

cancer bucal
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum îți dai seama că ai cancer bucal

Cum îți dai seama că ai cancer bucal? În ultimul timp, există o creștere îngrijorătoare a numărului de pacienți foarte tineri cu cancer bucal, fără o explicație aparentă cu privire la motivul din spatele acestei creșteri.

Un stomatolog de top a dezvăluit cele mai nebănuite semne de cancer bucal de care ar trebui să fii conștient, pe măsură ce cazurile continuă să crească.

Mouth Cancer Foundation a confirmat că 8.864 de persoane din Marea Britanie au fost diagnosticate cu cancer de gură în 2023. Studiile arată, de asemenea, că numărul persoanelor diagnosticate cu această afecțiune s-a dublat în ultimii 20 de ani.

Pentru că majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de simptomele îngrijorătoare actuale ale cancerului bucal, un expert a împărtășit sfaturile lor de top despre ce să fii atent. Dr. Ferakh Hamid de la Aesthetique Dental Care a dezvăluit simptomele timpurii ale cancerului de gură la care oamenii ar trebui să fie atenți.

Semne care anunță un cancer bucal: Senzație de nod în gât

Mulți oameni ar putea să nu asocieze imediat un sentiment persistent de ceva în gât cu probleme de sănătate orală.

„Cu toate acestea, acesta poate fi un semn de avertizare timpurie al cancerului de gură. Este esențial să vă ascultați corpul. Dacă înghițirea se simte diferit sau dacă observați disconfort persistent în gât, este timpul să vă consultați medicul dentist sau medicul dumneavoastră”, a spus dr. Hamid, potrivit Daily Record.

Schimbări vocale sau răgușeală

Schimbările vocii, cum ar fi răgușeala, pot fi mai mult decât o supărare sau un simptom al unei răceli obișnuite.

„Dacă observați schimbări în curs de desfășurare în vocea dvs., mai ales dacă aveți probleme în a vorbi tare sau clar, acesta ar putea fi un semn al ceva mai grav. Nu ignorați aceste simptome; obținerea unei evaluări profesionale este cheia”, a explicat expertul. 

Semne care anunță un cancer bucal: Noduli limfatici umflați

Ganglionii limfatici umflați, în special la nivelul gâtului, pot indica diverse afecțiuni de sănătate, inclusiv cancerul gurii. Dacă observați umflare sau un nodul în gât care persistă sau crește, este esențial să solicitați imediat asistență medicală.

Detectarea timpurie poate avea un impact semnificativ asupra succesului tratamentului.

Sursă foto: pixabay

Dificultate la mestecat, înghițire sau vorbire

Întâmpinarea dificultăților la mestecat, la înghițire sau la vorbire nu numai că perturbă viața de zi cu zi, ci poate indica și cancerul bucal.

„Aceste simptome nu trebuie trecute cu vederea, mai ales dacă persistă sau se agravează în timp. Este important să abordăm aceste semne consultând un profesionist din domeniul sănătății”, a subliniat dr. Hamid.

Semne care anunță un cancer bucal: Dureri de urechi și dureri de cap

Deși durerile de urechi și durerile de cap pot fi atribuite diverselor cauze, apariția lor persistentă sau neobișnuită merită atenție, mai ales atunci când sunt însoțite de alte simptome ale cancerului de gură. Este important să conectați aceste puncte și să le discutați cu medicul dentist sau medicul dumneavoastră.  

Amorțeală în gură

Amețelile sau senzațiile neobișnuite în gură, buze sau limbă, mai ales atunci când sunt persistente sau însoțite de decolorare, ar putea fi semne de avertizare ale cancerului bucal.

„Acestea nu sunt schimbări normale și nu ar trebui ignorate. Un furnizor de asistență medicală poate ajuta la determinarea cauzei și a pașilor următori necesari”, a declarat dr. Hamid.

Semne care anunță un cancer bucal: Pierderea dinților fără probleme dentare

 Dinții care se slăbesc fără niciun motiv clar pot fi alarmanți.

„Dacă vă confruntați cu acest lucru împreună cu alte simptome, ar putea fi un semn al ceva mai grav, cum ar fi cancerul bucal. Este esențial să raportați aceste modificări  dentistului d-voastră sau unui profesionist din domeniul sănătății cât mai curând posibil”, a concluzionat expertul.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel