Sari la conținut

Cum îți dai seama că ai intestinele pline de toxine? Dacă ai aceste simptome, mergi de urgență la medic

Ce este megacolonul toxic? Intestinul gros este secțiunea cea mai inferioară a tractului digestiv. Acesta include apendicele, colonul și rectul. Intestinul gros completează procesul digestiv prin absorbția apei și prin trecerea deșeurilor (scaunul) în anus.

Unele condiții pot cauza funcționarea defectuoasă a intestinului gros. O astfel de afecțiune este megacolon sau megarect toxic. Megacolon este un termen general care înseamnă dilatarea anormală a colonului. „Megacolon toxic” este un termen folosit pentru a exprima gravitatea afecțiunii.

Megacolonul toxic este rar. Este o lărgire a intestinului gros care se dezvoltă în câteva zile și poate pune viața în pericol. Poate fi o complicație a bolii inflamatorii intestinale (IBD) sau a anumitor tipuri de infecții.

Ce cauzează megacolon toxic?

Una dintre cauzele megacolonului toxic este IBD, un termen umbrelă pentru afecțiuni precum colita ulceroasă și boala Crohn. IBD poate provoca umflare și iritare în anumite părți ale tractului digestiv. Poate fi dureroasă și poate provoca leziuni permanente intestinului gros și subțire.

Infecții precum colita cu Clostridium difficile pot provoca megacolon toxic.

Megacolonul toxic apare atunci când inflamația sau infecția determină extinderea și dilatarea colonului. Când se întâmplă acest lucru, colonul nu poate elimina gazele sau fecalele din organism. Dacă se acumulează gaze și fecale în colon, intestinul gros se poate rupe.

Ruptura colonului vă pune viața în pericol. Dacă intestinele se rup, bacteriile din intestin sunt eliberate în abdomen. Acest lucru poate provoca infecție și moarte.

Există și alte tipuri de megacolon, inclusiv:

  • pseudo-obstrucție megacolon
  • ileus colonic megacolon
  • dilatarea congenitală a colonului

Deși aceste condiții se pot extinde și pot deteriora colonul, ele nu se datorează inflamației sau infecției.

Care sunt simptomele megacolonului toxic?

Când apare megacolonul toxic, intestinul gros se extinde rapid. Simptomele afecțiunii pot apărea brusc și includ:

  • durere abdominală
  • balonare a abdomenului (distensie)
  • sensibilitate abdominală
  • febră
  • ritm cardiac rapid (tahicardie)
  • şoc
  • diaree sângeroasă sau abundentă
  • mișcări intestinale dureroase

Megacolonul toxic este o afecțiune care pune viața în pericol. Dacă apar aceste simptome, solicitați imediat asistență medicală.

Cum este diagnosticat megacolonul toxic?

Dacă dezvoltați simptome de megacolon toxic, un medic poate confirma un diagnostic după un examen fizic și alte teste.

Medicul dumneavoastră vă va întreba despre istoricul dumneavoastră de sănătate și dacă aveți IBD. Medicii vor verifica pentru a vedea dacă aveți un abdomen sensibil. De asemenea, vor asculta zgomotele intestinale printr-un stetoscop plasat pe abdomen.

Dacă medicul dumneavoastră suspectează că aveți megacolon toxic, acesta poate comanda mai multe teste, cum ar fi:

  • radiografii abdominale
  • Scanarea CT a abdomenului
  • teste de sânge, cum ar fi o hemoleucogramă completă (CBC) și electroliți din sânge
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel