Sari la conținut

Cum îți dai seama că ești mințit prin mesaje scrise? Lidia Fecioru: Oamenii acceptă mai repede o minciună decât un adevăr

Cum îți dai seama că ești mințit prin mesaje scrise? Lidia Fecioru: Mincinoşii ştiu că oamenii acceptă mai repede o minciună decât un adevăr.

Mesajul scris tinde să ia locul comunicării directe sau prin intermediul apelului telefonic. Bioernegoterapeutul Lidia Fecioru atrage atenția că um mesaj scris ascunde adesea o lipsă de iubire, de interes, iar prin intermediul acestor mesaje scrise putem fi mințiți foarte ușor.

„E adevărat, ești ocupat și dai un mesaj! Dar dacă ți-e drag cineva, dacă vrei ceva cu adevărat și vrei să transmiți ceva și poate vrei să și auzi acea persoană, nu numai să-i scrii (atunci suni, n.red.).

În momentul în care cineva scrie un mesaj, în loc să discute direct față în față sau la telefon, are timp să construiască diverse strategii, dacă are de ascuns ceva.

„Te uiți cât de repede scrie mesajul. Scrie și șterge, scrie și șterge. Nu știe cum să îmbrobodească minciuna, cum s-o formuleze mai bine. Acolo e vorba de o minciună. Să nu aveți niciun dubiu”, atenționează Fecioru, în cadrul unei emisiuni la Antena3.

Cum îți dai seama că ești mințit prin mesaje scrise? Lidia Fecioru: Mincinoşii ştiu că oamenii acceptă mai repede o minciună decât un adevăr

Mai mulţi oameni care se mint încearcă strategii, pentru că este mai dificil să-şi termine minciuna şi de aceea răspund vag, nesigur sau schimbă subiectul.

„Există răspunsurile vagi, de nehotărâre, pe care le vedem imediat. Răspunsul este scurt și sec: „Da”, „Probabil”, „Nu sunt sigur”, „S-ar putea”, „Poate”. Astea toate se pot preface într-o minciună de amploare foarte mare.

Dacă încearcă să schimbe subiectul, în timpul discuţiei pune o întrebare precum: ”Apropo, dar ce ai făcut astăzi?”.

Ne putem dam seama că suntem minţiţi şi atunci când ni se răspunde întârziat la o întrebare scurtă.

Lipsa pronumelor personale. Folosește orice alt apelativ, în afară de numele tău. Să spună numele tău, nu apelative de genul „Puiuțule”, „Iubito”, Iubitule”. Mulți bărbați evită să spună numele, pentru că sunt mai multe femei în viața lui. Și-atunci, ca să nu spună pe nume, spune „Puiuț”. Face copy-paste, și dă mesaj la toată lista. Și-apoi îi spune nevestei sale: „Păi nu vezi că ție ți-am scris?” Este foarte important să se folosească numele. Trebuie să le ceri să-ți zică pe nume.

Încheierea bruscă a conversaţiei după o întrebare este o altă strategie de a minţi prin mesaje.

Nu întotdeauna, dar unii mincinoşi ştiu că oamenii acceptă mai repede o minciună decât un adevăr. Astfel, unele persoane apelează la complimente şi empatie.

Răspunsurile vagi sunt automat suspecte, aşa că mulţi mincinoşi încearcă strategia prea multor detalii, prea multe informaţii. Cine se scuză se acuză”, a punctat Lidia Fecioru.

Fecioru atenționează că oamenii preferă mesajele scrise, pentru că Internetul suportă orice. „Mesajele le-ai trimis și după aia ai blocat dacă ai jignit. Rămâne în eter jignirea ta pe mesaj. Oamenii ar trebui să fie mai sinceri. pentru că, în momentul în care suni, înseamnă că acea persoană ți-e dragă”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel