Sari la conținut

Cum îți dai seama dacă ai cancer bucal?

sursa foto: pexel.com

Cum îți dai seama dacă ai cancer bucal? Consultările regulate la dentist și vizitele pentru igiena orală sunt importante pentru identificarea stadiilor incipiente ale cancerului bucal.

Cu toate acestea, lipsa de dentiști în Regatul Unit a dus la o creștere a cazurilor de cancer bucal depistate prea târziu.

Cum îți dai seama dacă ai cancer bucal?

90% dintre dentistii NHS (Serviciul Național de Sănătate din Regatul Unit) nu acceptau noi pacienți adulți pentru tratament prin NHS.

Anual, aproximativ 9.000 de persoane din Regatul Unit sunt diagnosticate cu cancer bucal, iar peste 3.000 de vieți sunt pierdute din cauza acestei boli.

Dacă este depistat devreme, cancerul bucal are o rată excelentă de vindecare. Peste 90% cu tratament relativ simplu.

Din păcate, aproximativ jumătate dintre noile diagnoze de cancer bucal în Regatul Unit sunt detectate în stadii avansate.

Dacă întâmpinați dificultăți în a găsi un dentist sau în a obține o programare la dentist.

La ce să fiți atenți?

Principalele simptome ale cancerului bucal includ:

  1. Ulcere în gură care nu se vindecă în decurs de trei săptămâni.
  2. Umflături sau noduli în orice zonă a gurii, maxilarului sau gâtului care persistă mai mult de trei săptămâni.
  3. Pete noi roșii sau albe în gură.
  4. Amorțeală a limbii sau a altor zone ale gurii.
  5. Dinte se mișcă neexplicat.
  6. Durere de gât cronică sau răgușeală care persistă mai mult de șase săptămâni.

Dacă observați oricare dintre aceste simptome, este important să consultați medicul de familie sau dentistul (dacă este disponibil) cât mai curând posibil.

În Regatul Unit, dentistul sau medicul poate trimite pacienții la specialiști de la spital pentru evaluări urgente ale unui cancer suspectat.

Persoanele trimise în acest mod vor fi consultate în termen de 14 zile de la trimitere pentru a exclude sau confirma diagnosticul de cancer.

O rată excelentă de vindecare

În ultimii ani, gama și amploarea tratamentelor pentru cancerul bucal au crescut și s-au îmbunătățit, inclusiv prin tehnici noi precum chirurgia robotică și imunoterapia.

Înțelegerea îmbunătățită a bolii a ajutat medicii să personalizeze abordările de tratament și să îmbunătățească experiența pacientului.

Participarea pacienților la studii clinice a avansat cunoștințele noastre și a furnizat dovezi de înaltă calitate pentru susținerea alegerii tratamentului.

Cu toate acestea, la unii pacienți, stadiul avansat al cancerului și tratamentul complex pot afecta aspectul facial, vorbirea, înghițirea și mișcarea umerilor.

Aceste aspecte pot afecta abilitatea unei persoane de a socializa, deoarece vorbirea și capacitatea de a mânca sau bea vor fi afectate de tratament.

Anumitor factori de stil de viață le este asociat un risc crescut de cancer bucal. Acești factori includ fumatul și alte forme de consum de tutun, consumul de alcool, o dietă săracă și mestecarea betel quid, conform sciencealert.com.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel