sâmbătă, iunie 3, 2023

25% din cazurile de cataractă pot fi cauzate de expunerea la UV, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Anual, 3,2 milioane de oameni din întreaga lume îşi pierd vederea, din cauza expunerii la radiaţiile UV. Studii recente arată că 96% din populaţia Europei cunoaşte pericolul pe care soarele îl reprezintă pentru piele, dar numai 6% ştiu că au nevoie de protecţie UV şi pentru ochi. Asistăm la instalarea timpurie a unor boli pe care, în trecut, le observam doar la adulți. Vorbim aici despre cataractă, pterigion sau pingueculă. Dacă în cazul acestora există o rezolvare chirurgicală a afecţiunilor medicale descrise, sunt şi boli cum ar fi degenerescenţa maculară legată de vârstă în care pierderea  vederii este permanentă şi ireversibilă.

Te-ar mai interesa: Oboseala persistentă poate fi un semn al bolilor d...

Radiațiile UV și lumina albastru-violet – esențiale, dar dăunătoare!

Dacă de la soare avem beneficii în ceea ce priveşte sintetizarea de vitamine la nivelul pielii, ochii nu au niciun beneficiu de pe urma expunerii îndelungate. La fel de dăunătoare pentru ochi sunt şi radiaţiile luminoase emise de ecranele telefoanelor, tabletelor, laptopurilor, televizoarelor. Dacă despre radiaţiile UV toată  lumea știe că sunt nocive, nu multă lume ştie că există o porţiune de lumină, cea albastru-violet, de care trebuie să ne protejăm.

“Când îmi întreb pacienţii cât de mult stau în faţa ecranelor, invariabil răspunsul este: “Minimum 3-4 ore pe zi”, în cazul adulţilor, dar chiar şi al copiilor. (…). În concluzie, trebuie, ca specialişti ai vederii sănătoase, să oferim cea mai bună protecţie în medii cu lumină albastră şi radiaţii ultraviolet”, spune Dr. Roxana Cozubaș, Medic Specialist Oftalmolog.

Te-ar mai interesa: Cele mai norocoase zodii ale lunii iunie. Ar putea...

În ceea ce priveşte ochii copiilor, filtrele lor naturale, corneea şi cristalinul, sunt foarte transparente, comparativ cu cele ale adulţilor. Astfel, ochelarii de soare sau cei cu protecţie pentru lumina ecranelor nu sunt un moft, ci o nevoie.

Tehnologie de ultimă generație pentru protejarea ochilor

La fel ca pielea, ochii pot fi puternic afectaţi de soare. Lentilele care filtrează radiaţiile UV previn în mod eficient îmbătrânirea prematură a retinei şi alte afecţiuni cauzate de UV, cum ar fi conjunctivita, fotokeratita, cataracta.

Te-ar mai interesa: Pacientă cu dureri insuportabile, amenințată de me...

Factorul de Protecţie Solară pentru ochi (E-SPF **) este un nou indice care certifică protecţia totală a lentilei pentru radiaţiile UV. De exemplu, E-SPF=35 înseamnă că purtătorii acestor lentile sunt de 35 de ori mai protejaţi decât fără. E-SPF include protecţia totală pentru radiaţiile UV transmise şi reflectate. Pentru cea mai bună vedere şi protecţie, precum şi pentru cel mai înalt grad de confort, atunci când este soare, există ochelari polarizați care blochează complet razele UVA şi UVB și previn posibilele vătămări ale ochilor.

Te-ar mai interesa: Satisfacția sexuală scăzută la bărbații de vârstă ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private