miercuri, octombrie 28, 2020

Conţinutul viselor se repercutează asupra modului în care oamenii se comportă cu partenerul în timpul zilei, au observat cercetătorii britanici şi americani într-un studiu despre relaţia dintre vise şi relaţia de cuplu.

“Rezultatele aprofundează înţelegerea pe care o avem asupra viselor, ca un factor ce contribuie la procese importante ale unei relaţii – mai ales iubirea, intimitatea şi conflictul”, se arată în studiul publicat în revista Social, Psychological and Personality Science.

Citește și:

Cercetătorii au rugat 61 de voluntari, bărbaţi şi femei implicaţi în relaţii, să noteze detalii despre ce au visat, imediat după trezire.

De asemenea, aceştia au completat chestionare personale şi detalii referitoare la ce au făcut în timpul zilei – de exemplu, cât timp au petrecut cu iubitul sau iubita, cu soţul sau soţia, dacă s-au certat şi cât de mult îşi iubeau partenerul.

Citește și:

În total, au fost analizate 842 de vise, ieşind la iveală că participanţii visau la partenerul lor cel puţin o dată.

Dacă subiecţii visau că sunt geloşi pe partenerul de cuplu, în timpul zilei se înregistrau mai multe certuri şi probleme în relaţie, iar visele care implicau conflicte anunţau dificultăţi în relaţie în zilele care urmau.

Când subiecţii visau că sunt infideli, acest lucru ducea la scăderea intimităţii şi afecţiunii faţă de partener – ceea ce demonstrează că visele influenţează viaţa, iar nu invers.

Citește și:

“După amintirea unui vis la trezire, conţinutul şi emoţiile sunt active în creier, iar acest lucru poate influenţa comportamentul ulterior”, se arată în studiul citat.

În acelaşi timp, studiul a descoperit că persoanele care îşi visează partenerul ajung să petreacă mai mult timp cu acesta în timpul zilei – concluzia cercetătorilor fiind aceea că visele pot promova atât conflictul, cât şi apropierea.

 

Parteneri--