marți, august 3, 2021

Vacanță, zile libere, voie bună! Nu cred să fie om care să nu aștepte această binecuvântare numită vacanță. De aceea, ai mare grijă să nu le irosești fiind bolnav tu sau cineva din familie.

Sunt reguli

pe care dacă le respecți ai mari șanse să rămâi sănătos în vacanță, mai ales dacă ai copiii cu tine.

Iată ce ai putea să faci:

Mare atenție la alimentație. Este normal ca în vacanță să-ți dorești să te bucuri de mâncărurile noi, specifice locului unde te afli. Însă, ar fi bine să stai departe de mâncarea de pe stradă. Ideal este să alegi locurile sigure, curate, unde să mănânci preparate și bune și curate. De asemenea, ai putea să mănânci fructe proaspete, să bei apă și să nu faci abuz de alcool.

Intoxicația alimentară, un real pericol. Mai ales vara, dacă nu sunt respectate normele

de igienă și de preparare a alimentelor, bacteriile se înmulțesc necontrolat. De aceea, pericolul de toxiinfecție alimentară cât și cel de enterocolite este destul de puternic. Principalele simptome ale toxiinfecției alimentare apar după 24 – 48 de ore de la consumarea alimentului contaminat și cuprind: diaree, febră, vărsături, dureri abdominale. Va trebuie să ții regim, să te hidratezi și să te odihnești. Exact ceea ce nu îți dorești pentru o vacanță reușită!

Insolația. Apare după expunerea prelungită la soare și are ca manifestări durerile de cap, starea de greață, vărsături,

somnolență și febră. Și în astfel de situații, hidratarea este esențială.

Arsurile solare. Cu ajutorul cremelor specifice acestea pot fi evitate. De asemenea, la primul semn de arsură de ajutor îți pot fi antiinflamtoarele. Senzația de usturime poate fi calmată cu ajutorul compreselor reci sau cu produse farmaceutice destinate arsurilor de piele.

Sportul nu se neglijează în concedii! Și în vacanță este bine să faci mișcare, fie și să te plimbi mult. De exemplu, jogging-ul pe plajă dimineaţa, un drum cu bicicleta sau exerciții în camera de hotel înainte de culcare te vor ajuta să te

menții în formă.

Băuturile alcoolice cu moderație. Alcoolul este bine de evitat mai ales în zilele caniculare.

Odihnește-te! Vacanța nu trebuie să afecteze negativ programul de somn. Organismul ca să se refacă și să funcționeze în parametrii normali are nevoie de odihnă. Așa că dormi cele 8 ore recomandare de medici.

Nu lua cu tine stresul. Bucură-te de natură, de apă, de aerul curat, de prieteni, de familie. Relaxează-te și golește-ți mintea de orice problemă, măcar în vacanță.

Ultimele stiri

Parteneri