Sari la conținut

Cum îți poți da seama dacă ai diabet fără să mergi la medic?

diabet
Sursă foto: GETTY Images

Din cuprinsul articolului

Diabetul este una dintre cele mai frecvente boli la nivel mondial. Este o tulburare metabolică cronică foarte gravă. Un test de sânge poate fi folosit pentru a verifica dacă o persoană suferă de diabet.

Acesta apare în urma unui nivel foarte ridicat al zahărului din sânge sau al glucozei pentru o perioadă lungă de timp. Acest lucru, la rândul său, este cauzat de consumul excesiv de alimente bogate în zahăr.

În primă instanță, înainte de a dezvolta diabet, o persoană trece printr-o stare numită prediabet, care, dacă se iau măsuri pentru a reduce nivelul ridicat al glicemiei, este reversibilă. Diabetul este clasificat în trei clase; diabetul de tip 1, diabetul de tip 2 și diabetul gestațional.

De unde provine glucoza?

„Diabetul este o boală în care nivelul de glucoză (zahăr) din sânge este prea ridicat. Glucoza provine din alimentele pe care le consumați. Insulina este un hormon care ajută glucoza să ajungă în celulele dumneavoastră pentru a le furniza energie. În cazul diabetului de tip 1, organismul nu produce insulină. În cazul diabetului de tip 2, cel mai răspândit tip, organismul nu produce sau nu utilizează insulina în mod corespunzător. Fără suficientă insulină, glucoza rămâne în sânge”, explică Medline Plus, US National Library of Medicine.

„În timp, o cantitate prea mare de glucoză în sânge poate cauza probleme grave. Poate afecta ochii, rinichii și nervii. Diabetul poate provoca, de asemenea, boli de inimă, accidente vasculare cerebrale și necesitatea amputării unui membru. Femeile însărcinate pot dezvolta, de asemenea, diabet, numit diabet gestațional”, adaugă organizația.

Și, deși este indicat să vă vizitați frecvent medicul pentru a vă cunoaște starea reală de sănătate, există multe persoane care nu obișnuiesc să viziteze centrele medicale, dar care totuși bănuiesc că suferă de diabet, așa că este important să fiți atenți la următoarele simptome, care adesea indică faptul că suferă de această boală.

tot mai multe cazuri de diabet
Sursă foto: arhivă doctorulzilei.ro

Simptome diabet

Setea: Acesta este unul dintre simptomele silențioase care pot duce la apariția diabetului de tip 2. „Îți este extrem de sete pentru că nivelul de zahăr din sânge este atât de ridicat, atât de ridicat, atât de ridicat, atât de ridicat, încât trebuie să diluezi această glicemie”, descrie specialistul în sănătate Health Talk.

Creșterea cantității de urină: mersul la baie de mai mult de patru până la șapte ori pe zi, mai ales noaptea când dormiți, poate indica faptul că rinichii lucrează din greu pentru a regla nivelul de zahăr din sânge. „Este modul organismului de a scăpa de această glicemie ridicată”, spun experții.

Apetitul crescut: corpul tău va continua să ceară mâncare chiar dacă ai mâncat deja. „Simptomele cele mai tipice, inclusiv polifagia (creșterea apetitului), polidipsia (sete excesivă) și poliuria (producerea de cantități mari de urină), sunt asociate în mod tradițional cu diabetul de tip 1 sau autoimun, care afectează de obicei tinerii, și sunt foarte frapante”, a declarat echipa științifică a lui Melio pentru Business Insider España.

Pierderea inexplicabilă în greutate: acest simptom poate fi legat de numărul de ori de câte ori o persoană merge la toaletă și de caloriile pierdute și neabsorbite.

Oboseala: aceasta poate fi un avertisment pe care organismul îl dă pentru diferite patologii. Chiar dacă nu este vorba de diabet, nu trebuie ignorată. Dar atunci când se întâmplă din cauza acestei afecțiuni, se datorează faptului că organismul trebuie să lucreze mai mult pentru a elimina excesul de zahăr și acest lucru împiedică substanța să intre și să energizeze celulele.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: