Sari la conținut

Cum miroase diabetul? Unul dntre primele simptome care indică dezvoltarea bolii

diabet
Sursă foto: Getty Images
Coma diabetica

Respirația neplăcută sau mirosul corporal neplăcut pot apărea din diverse cauze. Adesea, mirosul neplăcut poate rezulta din transpirația excesivă sau dintr-o igienă personală deficitară. Cu toate acestea, există cazuri în care poate indica, de asemenea, afecțiuni grave de sănătate subiacente, care sunt adesea ignorate.

Diabetul, de exemplu, posedă un miros distinct care poate servi ca un indiciu timpuriu al acestei afecțiuni. La persoanele afectate de diabet, celulele sunt lipsite de energia provenită din glucoză, ceea ce le determină să înceapă să ardă grăsimile. Acest proces metabolic dă naștere unui proces secundar cunoscut sub numele de cetoză, în care ficatul produce un tip de acid numit cetone.

În consecință, cetonele tind să genereze un miros care amintește de acetonă, care devine vizibil în respirația unei persoane afectate de diabet.

Cum poate diabetul să producă mirosuri corporale?

Cetoacidoza diabetică este unul dintre efectele secundare mortale ale diabetului.

Această complicație a diabetului se dezvoltă atunci când organismul nu are suficientă insulină pentru a permite zahărul din sânge să intre în celule pentru a fi folosit ca energie. Apoi ficatul descompune grăsimea pentru combustibil, care produce acizi numiți cetone. Când prea multe cetone sunt produse prea repede, ele se pot acumula la niveluri periculoase în sânge și urină. Această reacție are loc în interiorul ficatului, ceea ce face ca sângele să devină acid.

Această condiție poate produce trei tipuri principale de mirosuri respiratorii. Acesta este un semn de toxicitate. Cetonele părăsesc corpul prin respirație și transpirație, ceea ce duce la aceste mirosuri.

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Identificarea mirosului legat de diabet

– Un miros fructat la respirație

-Respirație care miroase a fecale. Acest lucru se poate datora vărsăturilor prelungite sau obstrucției intestinale

– Respirație cu miros asemănător amoniacului, care apare de obicei la persoanele care au insuficiență renală cronică

În afară de testarea nivelului de zahăr din sânge, este foarte important să țineți cont de aceste semne care, deși par subtile, au un potențial imens în a indica severitatea unei boli. Aceste semne vă pot ajuta să identificați boala și să primiți imediat asistență medicală chiar și într-un stadiu incipient.

Cât de frecventă este această afecțiune?

Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 pot dezvolta cetoacidoză din cauza infecțiilor, rănilor, bolilor grave, stresului cauzat de intervenții chirurgicale sau lipsei dozelor de injecție de insulină.

Cetoacidoza diabetică este mai puțin frecventă și severă la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Cu toate acestea, poate fi declanșată de zahărul din sânge necontrolat pentru o perioadă lungă de timp.

Cetoacidoza poate apărea și la persoanele care nu au diabet. Acest lucru poate apărea în cazurile de foame, în care lipsa de glucoză obligă organismul să intre în procesul de cetogeneză pentru energie. Cercetările au descoperit că această afecțiune se poate dezvolta rar din cauza unei diete sărace în carbohidrați.

Dacă glicemia este de 240 mg/dL sau mai mult, utilizați un kit de testare a cetonelor fără prescripție medicală pentru a vă verifica urina. Acest lucru ar trebui făcut la fiecare 4 până la 6 ore. De asemenea, ar trebui să testați cetonele dacă aveți simptome de cetoacidoză diabetică.

Alte semne de cetoacidoză

În afară de mirosul respirator, alte semne ale acestei afecțiuni includ:

– Respirații mai adânci

-Oboseală

– Urinare excesivă

-Pierdere în greutate

-Greaţă

-Vărsături

-Durere abdominală

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel