Categories: Expertul zilei

Cum ne afectează psihologic frica de covid-19? Explicațiile psihologilor

Cum ne afectează pandemia?

Pandemia de covid-19 a lovit foarte mult și în persoanele vulnarabile, la care au apărut tulburări mentale sau  a dus la agravarea unui tulburări mai vechi, dar care au fost ținute sub control.

Conform psihologilor, populția este expusă la o situație excepțională, atât din punct de vedere medical, cât și din punct de vedere social, iar provocarea ce mai mare a fiecărui om este capacitatea de adptare la această situație inedită.

Oamenii au ajuns să manifeste frică față de alți oameni care tușesc sau strănută, au început să resimtă stări de furie, de tristețe, au început să evite zonele aglomerate – iar efectele s-au resimțit și în capacitatea de concentrare sau prin lipsa unui somn odihnitor. Cu toate acestea, unii au reușit să își controleze emoțiile și să își stabilizeze echilibrul interior.

Pentru alți oameni în schimb, pandemia a adus dezechilibre emoționale manifestate prin aparița unor tulburări mentale sau prin reapariția unor tulburări mai vechi, dar care au fost ținute sub control.

Despre ce tulburări este vorba și cum ne afectează?

Ei bine avem o gamă largă și anume: tulburări de stres, tulburări de adaptare, fobia de covid-19 care uneori este însoțită și de atacuri de panică, tulburări depresive, tulburări alimentare – mâncatul compulsiv, tulburări legate de consumul a diferite substanțe, tulburări obsesiv – compulsive.

Factorii care au dus la accentuarea tulburărilor mai sus menționate: distanțarea socială impusă de autorități prin măsurile de restricție pentru combaterea transmiterii virusului, mediatizarea exagerată și situația de incertitudine privind viitorul.

Noile măsuri impuse de autorități au fost văzute de unii oameni ca măsuri de restrângere a unor drepturi și libertăți, ceea ce i-a determinat să recționeze prin obidiență și sfidarea regulilor.

Fobia de covid-19 este frica individului de a se expune infectării cu coronavirus – motiv pentru care se nasc comportamente precum frica de a-și părăsi locuința, evitarea contactului cu persoanele din jur și nașterea unor obiceiuri obsesive precum spălatul pe mâini în exces sau dezinfectarea suprafețelor locuinței în mod obsesiv.

La unele persoane a apărut și hipocondria – adică preocuprea individului că ar fi infectat cu covid-19, deși acesta nu prezintă nici o simptomă sau manifestă simptome ușoare cu care se confrunta și în trecut, dar care acum sunt în mod exagerat verificate.

Frica de covid-19 ajunge să ne îmbolnăvească în momentul în care avem o secreție excesivă și prelungită a hormonilor de stres – ce vor duce în timp la suferință și epuizare.

 

Recent Posts

Epidemie de miopie! Jumătate din populaţia planetei va avea nevoie de ochelari

Cercetătorii estimează că aproximativ jumătate din populația planetei va avea nevoie de lentile de corecție…

7 minute ago

Se schimbă tratamentul pentru pacienţii cu diabet. Ţara europeană care a luat decizia radicală

O ţară europeană a luat decizia radicală de a începe să le ofere pacienţilor care…

37 de minute ago

ANM, semnal de alarmă: PLOI şi VIJELII de Paște. PROGNOZA detaliată

Meteorologii atrag atenţia că vremea va continua să fie capricioasă, iar temperaturile vor scădea la…

o oră ago

Decizie-şoc luată de familia marelui fotbalist argentinian Diego Maradona. Un nou raport privind cauzele decesului

Copiii fostului mare fotbalist argentinian Diego Maradona, care a murit în 2020, au cerut justiţiei…

2 ore ago

Cele mai periculoase 3 băuturi pentru diabetici

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), valoarea normală a glicemiei la adulţi este cuprinsă între…

2 ore ago

Medicii din Iaşi au prelevat organe de la un donator din Bulgaria

Agenţia Naţională de Transplant (ANT) anunţă că medicii din Iaşi au transplantat organe prelevate de…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic