joi, iunie 30, 2022

Cand exista riscul unei infectii cu virusul West Nile, preventia este cea mai buna alternativa, spune Dr. Tatiana Carata Dejoianu, medic specialist Epidemiologie.

Cum ne protejam cand exista riscul unei infectii cu virusul West Nil?

Virusul West Nile apartine familiei Flaviviridae si este un membru al complexului de flavovirusuri transmise de artropode, din care face parte si virusul encefalitei japoneze. Virusul poate infecta nu doar oameni, ci si pasari, tantari, cai si alte mamifere. Transmiterea se face numai prin intepatura de tantar.

Te-ar mai interesa: Cum arată regimul lui David Popovici. A exclus ace...

Medicul specialist Medicina generala spune ca „prevenirea intepaturilor de tantar reduce riscul de a face aceasta boala”. potrivit www.cdt-babes.ro.

Ce masuri putem lua?

Evitarea intepaturilor de tantar

  • Folosirea pe pielea expusa a substantelor care resping insectele cand suntem in aer liber. Chiar daca iesim afara pentru scurt timp, poate fi sufficient pentru a fi intepati de tantari.
  • Cand starea vremii permite, purtarea unei imbracaminti cu maneci lungi, a pantalonilor lungi si a ciorapilor pot reduce riscul de intepaturi cand ne aflam in exterior. Tantarii pot intepa si prin haine, asa incat aplicarea de substante care resping tantarii pe baza de pemetrhin pe suprafata hainelor poate asigura un grad suplimentar de protectie. Substantele pe baza de permethrin nu se aplica direct pe piele. Nu este necesara aplicarea substantelor care resping insectele pe pielea acoperita de haine.
  • Intervalul dintre apusul si rasaritul soarelui este perioada de activitate maxima pentru majoritatea speciilor de tantari. Este important sa avem grija sa folosim substante care resping insectele si imbracamintea cu maneci lungi e bine sa o purtam mai ales seara si dimineata – sau sa evitam activitatile in aer liber in acest interval.

Eliminarea tantarilor de la locul de munca, locuinte si din locurile de joaca

Tantarii isi depun oale in apa statatoare. Putem limita inmultirea tantarilor reducand locurile in care balteste apa din jurul caselor, blocurilor si din subsolurile blocurilor.
Unii tantari au tendinta sa intre in casa. Ii putem impiedica verificand integritatea plaselor contra insectelor.

Dr. Tatiana Carata Dejoianu mai spune ca probabilitatea ca o persoana sa se imbolnaveasca de la o singura intepatura de tantar este redusa. Riscul de imbolnavire severa si deces este cel mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiente imune, desi infectia poate aparea la orice varsta.

Te-ar mai interesa: Consumă acest sirop pe stomacul gol. Lidia Fecioru...

Manifestarile infectiei cu Virusul West Nile (VWN) sunt diverse, de la cele asemanatoare unei simple raceli pana la semne de meningo-encefalita. Semne de alarma care impun prezentarea la medic sunt :

  • febra ridicata insotita de durere de cap intensa
  • varsaturi
  • stare generala alterata
  • sensibilitate crescuta la lumina

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private