Sari la conținut

Cum ne protejăm de ger

Pentru a preveni îmbolnăvirile în perioadele cu temperaturi foarte scăzute, este important să nu staţi afară mai mult de 30-40 de minute şi să vă mişcaţi pe cât posibil.

„Cât timp stăm şi asteptăm un autobuz sau altceva e bine să ne mişcăm chiar şi pe loc pentru a stimula circulaţia sângelui la nivelul extremitătilor”, sfătuieşte medicul Bogdan Guinea. În cazul copiilor, intervalul trebuie redus la 20-30 de minute însoţite, de asemenea, de mişcare.

La fel de importantă este şi protecţia mecanică împotriva frigului. „Cea mai mare cantitate de caldură din organism se pierde la nivelul capului şi membrelor. De aceea este foarte important sa protejăm bine aceste zone ale corpului.”, sfătuieşte medicul. De asemenea, este recomandat să îmbrăcaţi mai multe haine de iarnă. „Se creează o bariera împotriva frigului şi prin faptul că, între aceste haine, aerul funcţionează ca un termoizolant”, mai spune specialistul.

Mâncaţi supe şi ciorbe

În ceea ce priveşte alimentaţia, Bogdan Guinea nu recomandă mâncărurile grase. „Iarna trebuie să consumăm alimente uşor digerabile, cum ar fi supe, de pui, de vită, ciorbe, fructe multe şi legume”. Legumele şi frucele ne ajută să ne protejăm imunitatea, afectată de temperaturile scăzute. „Termoreglarea direcţionează energia organismului pentru încălzirea acestuia şi astfel este posibil ca sistemul imunitar să nu functioneze la parametrii maximi”, explică Bogdan Guinea.

Alcoolul este total nerecomandat înainte de a ieşi din casă. „Se produce vasodilataţia capilarelor şi căldura din organism va fi redirecţionată către suprafaţă. Apare senzaţia falsă de cald când, de fapt, temperatura corpului scade”, avertizează medicul.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: