Sari la conținut

Cum ne putem proteja de un eventual dezastru nuclear. Măsurile imediate care se iau dacă ai fost expus la radiații

Din cuprinsul articolului

Cum te protejezi de radiații. Radiațiile nucleare reprezintă un subiect îngrijorător, în această perioadă. După ce au apărut informații potrivit cărora trupele rusești au acaparat Cernobîlul, iar nivelul de radiații a crescut ușor, deasupra acelei zone, realizăm că provocările vremurilor pe care le trăim ne obligă să știm cât mai multe metode de apărare în diverse situații limită.

Cazul de față nu reprezintă un pericol pentru România, momentan, toate autoritățile ne-au asigurat că situația este sub control și că deasupra țării noastre nu se află niciun nor radioactiv.

Chiar dacă acum nu discutăm despre un pericol radiologic pentru populație sau pentru mediu, este vitală cunoșterea măsurilor de protecție în cazul unul dezastru nuclear.

Cum te protejezi de radiații

În cazul în care se anunță un nivel crescut de radiații, prima recomandare este că persoanele din zonă să se adăpostească în casă pentru a reduce expunerea la radiații, potrivit Nuclearelectrica. Rămânând înăuntru cu ușile și geamurile închise puteți reduce expunerea la radiații cu până la 40%.

O incintă dintr-o clădire reprezintă un bun adăpost. Dacă vi se va comunică să rămâneți acasă, la serviciu sau la școală, faceți următoarele:

Intrați într-o încăpere.

Închideți toate ușile, ferestrele și gurile de aerisire.

Opriți sistemele de ventilație (dacă există).

Nu folosiți telefoanele decât dacă este absolut necesar; liniile telefonice trebuie să rămână libere pentru operatorii Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Dacă va aflați în mașină, închideți geamurile și sistemul de ventilație și părăsiți zona afectată.

Dacă ați fost în aer liber în timpul urgenței, scoateți-vă hainele și închideți-le în saci de plastic. Curățați-va părul și corpul prin spălare. Această precauție va îndepărta particulele de praf radioactiv de pe dumneavoastră. Când va puneți alte haine, luați-le dintr-un dulap închis”, potrivit Nuclearelectrica.

Pentru a preveni absorbirea iodului radioactiv de către tiroidă este recomandată administrarea pastilelor de KI (iodură de potasiu). Acestea sunt recomandate doar în cazul unui accident nuclear major.

„Iodul stabil (neradioactiv) din aceste pastile va fi repede absorbit de tiroidă, ducând la oprirea acumulării de iod radioactiv de către această. Iodul radioactiv va fi apoi eliminat mai repede din organism prin funcțiile naturale ale corpului. O altă măsură contra inhalării iodului radioactiv este aceea de a rămâne adăpostit în casă. Pastilele de iodura de potasiu (KI) nu protejează corpul de alte substanțe radioactive(…)Administrarea de pastile de KI trebuie făcută rapid în cazul unei urgențe. Astfel de pastile vor fi disponibile și la Centrele de Primire Evacuați organizate de Autoritățile Publice pentru a fi distribuite, ” este explicația de pe site-ul Nuclearelectrica.

Tabletele de iod au efecte secundare și nu sunt recomandate oricui

  • „Persoane care suferă de hipersensibilitate (alergie) la iodura de potasiu sau la oricare dintre componentele medicamentului (celuloza microcristalina, hidrogenocarbonat de sodium, dioxid de siliciu colloidal anhidru, stearat de magneziu)
  • Persoanele care suferă de una dintre următoarele boli rare: dermatita herpetiformis, boala a pielii în cazul căreia un aport crescut de iod trebuie evitat;
  • vasculita cu valori nici ale complementului.

Persoanele care suferă de disfuncții tiroidiene, disfuncții renale sau boli autoimune vor lua tablete de iod numai la recomandarea medicului”, scrie Nuclearelectrica.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel