Sari la conținut

Cum poate ajuta consumul de cafea la îmbunătățirea funcției ficatului?

consumul de cafea

O mulțime de oameni beau cafea în fiecare zi pentru a-i ajuta să se ridice dimineața din pat sau să-i revigoreze dintr-o cădere de după-amiază. Dar consumul de cafea ar putea face mai mult decât să vă sporească nivelul de atenție. Cercetătorii au descoperit că ar putea fi bine pentru tine în alte moduri, în special pentru ficat.

Prevenirea bolii

Cercetătorii au descoperit că cei care consumă cafea ar putea avea un risc scăzut să aibă:

  • Cancer de ficat
  • Cancer în mucoasa uterului, numit endometru
  • Fibroza, o boală care face ca țesutul cicatricial să se formeze în ficat. Este o reacție la afecțiuni precum hepatita sau tulburarea consumului de alcool.
  • Ciroza, un stadiu tardiv al fibrozei. Pe măsură ce această boală se înrăutățește, ficatul dvs. își face mai greu treaba.
  • Boală hepatică grasă care nu este legată de alcool, care se dezvoltă atunci când celulele hepatice depozitează prea multe grăsimi. Acest lucru vă împiedică și ficatul să funcționeze așa cum ar trebui.

Dacă sunteți un iubitor mare de cafea, veștile sunt din ce în ce mai bune. Cu cât bei mai multă cafea, cu atât șansele să dezvolți o boală hepatică scad. Într-un studiu, cercetătorii au descoperit că un consum de 2 căni medii de cafea pe zi reduce șansele de ciroză cu 44%, iar 4 căni medii de cafea pe zi reduce cu 65%:

Combaterea bolilor

Dacă aveți deja o problemă cu ficatul, cafeaua vă poate ajuta. Cercetările arată că o cantitate moderată de cafea, de obicei între 1 și 3 căni pe zi, pot încetini următoarele condiții:

  • Fibroză
  • Ciroză
  • Hepatita B și C
  • Boală hepatică grasă care nu este legată de alcool

Cum ajută cafeaua

Pe lângă cofeină, cafeaua are mai mult de 1.000 de substanțe chimice în compoziție. Medicii încă încearcă să-și dea seama ce face corpul cu aceste substanțe, de cafeaua reprezintă un ajutor. Aceștia au reușit să identifice câteva piese ale puzzle-ului:

Când corpul tău digeră cofeina, produce o substanță chimică numită paraxantină care încetinește creșterea țesutului cicatricial implicat în fibroză. Acest lucru poate ajuta la combaterea cancerului hepatic, a cirozei legate de alcool, a bolilor hepatice grase care nu sunt legate de alcool și a hepatitei C.

Două substanțe chimice din cafea, kahweol și cafestol, pot ajuta la combaterea cancerului. Medicii nu sunt siguri cât de puternic este efectul, dar unii cred că cantități moderate de cafea neîndulcită ar putea funcționa alături de principalele tratamente pentru cel mai frecvent tip de cancer al ficatului, carcinomul hepatocelular.

Acizii din cafea pot acționa împotriva virusului care provoacă hepatita B. Un studiu a constatat că cafeaua decafeinizată ar putea avea același beneficiu.

Studiile au constatat că cafeaua îi ajută pe bărbați și femei în mod egal. Iar beneficiile apar indiferent de modul în care este făcută cafeaua – filtrată, instant sau espresso.

Cafeaua ca medicament

Medicii cred că cafeaua ar putea deveni o armă importantă în lupta împotriva bolilor hepatice. La urma urmei, este ușor de obținut și nu trebuie să coste mult.

Dar, în acest moment, medicii nu știu suficient pentru a recomanda o anumită cantitate. Și cafeaua poate să nu fie pentru toată lumea. Chiar dacă vă poate ajuta ficatul, vă poate crește șansele de alte afecțiuni.

De exemplu, unele substanțe chimice din acesta vă pot crește nivelul de colesterol sau tensiunea arterială. Acesta ar putea fi un semn de avertizare pentru:

  • Persoanele cu tensiune arterială crescută
  • Copii și adolescenți
  • Vârstnici

Oricât de bună ar fi cafeaua pentru tine, cheia pentru îngrijirea ficatului este totuși stilul tău de viață. Mănâncă alimente sănătoase, consumă moderat alcool, urmărește-ți greutatea, vaccinează-te împotriva hepatitei A și B, evită utilizarea la comun a produselor de igienă intimă și fă exerciții fizice în mod regulat.

 

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel