Sari la conținut

Cum poate fi afectată sănătatea mintală de dietele pentru slăbit? Psiholog: „Sunt anumite stări care te predispun să…”

pilulele contraceptive

Deși o dietă pentru slăbit poate ajuta multe persoane, aceasta trebuie adaptată în funcție de nevoile organismului. Dietele standard nu sunt potrivite pentru toată lumea și, de asemenea, pot face mai mult rău decât bine pe termen lung. Cu atât mai mult, o dietă nu modelează numai corpul, spun specialiștii, ci și mintea, motiv pentru care există o legătură strânsă între sănătatea mintală și dietele de slăbit.

De multe ori, dietele pentru slăbit sunt practicate pentru imaginea estetică, nu pentru beneficiile asupra sănătății generale. Acest lucru poate afecta puternic sănătatea mintală, întrucât persoanele își pot percepe corpul în mod diferit. Așteptând „imaginea perfectă”, cele mai multe persoane (de obicei femei tinere), recurg la metode mult prea stricte pentru a avea aspectul dorit.

Sănătatea mintală și dietele de slăbit. Cum te afectează?

„Din punct de vedere psihologic, ca notă comună, sunt anumite stări care te predispun să mănânci compulsiv, sau să te înfometezi: dacă ai în minte imaginea unui model, ai un standard de manechin, iar tu nu arăţi aşa cum le vezi pe acele manechine, ai să te vezi în oglindă mai grasă decât în realitate, percepţia despre propria greutate va fi deformată”, explică Dana Crișan, psiholog clinician, potrivit DC Medical.

Ea arată că este vorba despre tulburarea numită „body dysmorphia”, care se referă la obsesia de a deveni cât mai slabă şi percepţia deformată asupra propriului corp. „Vedem în reviste tot felul de modele, iar nouă ni se prezintă acele modele ca standarde de frumuseţe şi firesc, orice tânără care arată normal, chiar şi fără probleme de greutate, o să creadă că nu e conformă, că nu atinge standardele de frumuseţe acceptate social şi e foarte uşor să ajungă la dereglări de natură psihică, anorexie sau bulimie. Va simţi nevoia să apeleze la diete drastice, când, de fapt, trebuie doar să se înveţe să se accepte, să-şi accepte corpul aşa cum este”, adaugă psihologul.

 

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel