marți, iunie 28, 2022

Cum poate fi despistat cancerul colorectal. Alina Constantin, medic specialist gastroenterologie, a explicat ce rol are screening-ul în depistarea cancerului colorectal.

„Care este rolul screening-ului cancerului colorectal? Rolul este de a detecta, de a scădea incidența și mortalitatea, prin detectarea leziunilor precursoare, polipii adenomatoși, detecție care se poate testa endoscopic și prin detectarea cancerului colorectal timpuriu, prin rezecție chirurgicală.

Te-ar mai interesa: 3 motive pentru care câștigăm mai multă grăsime ab...

Ce este screening-ul cancerului colorectal? Este procesul de detecție a cancerului colorectal în faze timpurii sau a leziunilor pre-canceroase, la pacienți asimptomatici, fără istoric de cancer sau leziuni pre-canceroase.

Trebuie să facem diferența dintre screening și examinare

Examinarea diagnostică se referă la investigația pacienților cu simptome sau cu teste de screening pozitive. Dacă avem un pacient cu test de scaun pozitiv, atunci colonoscopia e recomandată ca test diagnostic”, a declarat Dr. Alina Constantin, medic specialist Gastro la Spitalul Ponderas, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News, în cadrul dezbaterii „Cancerul poate fi învins prin prevenție, depistare precoce și terapie inovatoare”.

Te-ar mai interesa: Dieta minune a călugărilor japonezi: 10 kilograme ...

„Screening-ul ar trebui recomandat pacienților începând cu vârsta de 45 de ani, prin mai multe metode de abordare al screening-ului:

1. secvențial – atunci când recomandăm un test non-invaziv, test din scaun și dacă acesta e pozitiv pacientul va trebui să efectueze colonoscopia.

2. pacientul alege dintre toate tipurile de screening

3. stratificat, în funcție de factori de risc precum vârsta, sex, istoric familial.

Te-ar mai interesa: Ciroza: Alimente de EVITAT pentru a salva ficatul ...

Toate sunt metode rezonabile în ceea ce privește screening-ul.

Atunci când avem pacienți cu vârste în 76 – 85 de ani, decizia de a intra în program de screening ar trebui să fie mult mai informată, să punem în balanță riscul și beneficiul.

Screening-ul când vorbim de populația peste 85 de ani nu ar mai trebui oferit”, a mai spus ea.


Care sunt metodele de screening a cancerului colorectal

1. Colonoscopia

2. FIT (testul imunochimic, testul de scaun)

Te-ar mai interesa: Simptomele diabetului: semn în jurul ochilor care ...

3. FOBT (testul sânge ocult fecal)

4. Testul de scaun bazat pe depistarea ADN-ului

5. Sigmoidoscopia

6. Colonografia CT

7. Clisma cu bariu

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private