Sari la conținut

Cum poate fi identificat cancerul de pancreas? Această metodă îți poate salva viața

cancer pancreas
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Nouă terapie ce poate avea efect pozitiv asupra cancerului

Din cuprinsul articolului

Cancerul de pancreas, sau cancerul pancreatic, este declanșat de multiplicarea necontrolată a celulelor pancreatice. Din cauza acestora se pot dezvolta mai multe tipuri de creșteri, fie canceroase, fie necancaroase.

Boala este vindecabilă în stadii incipiente. Astfel, depistarea timpurie a bolii poate face diferența între viață și moarte.

Adrian Dijmărescu, medic primar radiologie imagistică la Spitalul Clinic SANADOR, dezvăluie care este cea mai bună metodă de identificare a cancerului pancreatic.

Analizele periodice sunt esențiale pentru a depista orice boală în timp util, pentru a asigura succesul tratamentului.

Cum depistezi cancerul pancreatic?

„Pentru pancreas, cea mai bună metodă de examinare rămâne tot imagistica, deoarece pancreasul este un organ foarte profund, cel mai profund organ din cavitatea abdominală, retroperitoneal, este acoperit de celelalte organe și e greu de explorat prin ecografie.

În acest moment, își intră în rol tomografia computerizată și rezonanța magnetică.

Metoda gold-standard pentru examinarea pancreasului este CT-ul cu protocol dedicat pancreatic. Este o metodă care evaluează nu doar parenchimul pancreatic, cât și vasele de sânge din adiacența pancreasului și potențialul de a evalua o anumită invazie vasculară dacă vorbim de un substrat tumoral.

În cazul pancreatitelor, a patologiei inflamatorii pancreatice, din nou, CT-ul are cel mai mare rol. Poți observa pe CT modificările precoce într-o pancreatită și o poți urmări pentru a vedea dacă aceasta se complică sau nu. Există niște scoruri dedicate pentru a evalua severitatea unui episod pancreatic, scoruri care se aplică pentru examinarea CT.

Examinarea imagistică prin rezonanță magnetică își are și ea rolul foarte mare în evaluarea parenchimului pancreatic.

Spre deosebire de CT, colangiopancreatografia prin rezonanță magnetică ne oferă o posibilitate de a vizaliza excelent căile biliare, cât și arhitectura biliară pancreatică.

Când vorbim de o patologie chistică pancreatică, cu toții cunoaștem că e o patologie vastă la nivelul pancreasului, în acest moment examinarea imagistică de elecție va fi rezonanța magnetică, pentru că ne permite să evaluăm mult mai bine, net superior, componenta chistică a acestor leziuni”, a declarat Adrian Dijmărescu, medic primar radiologie imagistică la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel