Sari la conținut

Cum poate fi oprită îmbătrânirea creierului cu un singur ingredient?

boala care afectează memoria
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
obiceiuri care protejează memoria

Oamenii de știință au descoperit că acizii grași cu catenă medie prezenți în uleiul de cocos întârzie îmbătrânirea și țin la distanță Alzheimerul și Parkinsonul. Se crede că aceștia repară celulele și ADN-ul deteriorate.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat șoareci de laborator cu un ADN deteriorat. La oameni, acest defect cauzează sindromul Cockayne, o afecțiune în care pacienții îmbătrânesc prematur și trăiesc doar 10-12 ani.

Cercetătorii au descoperit că în cazul șoarecilor cu această afecțiune, o dietă bogată în grăsimi a încetinit procesul de îmbătrânire. De asemenea, a întârziat și îmbătrânirea creierului, oferind o speranță copiilor cu sindromul Cockayne și celor care suferă de Alzheimer și Parkinson.

”Descoperirea este foarte importantă pentru pacienții cu sindromul Cockayne, mai ales că nu există un tratament eficient pentru această boală”, adaugă prof. Vilhelm Bohr de la Universitatea Copenhaga.

Cercetătorii au explicat că cel mai bun combustibil, de care creierul nostru are nevoie constant, îl reprezintă glucoza sau cetonele. Cetonele sun rezervele de combustibil ale creierului și joacă un rol important în perioadele când nivelul glicemiei scade, în oganism. Asta se întâmplă pentru că organismul folosește grăsimea drept combustibil, atunci când nu are zahăr și în timpul acestui proces sunt produse cetonele.

Pentru prevenirea Alzheimer-ului şi a celorlalte boli neuro-degenerative trebuie să generăm producerea cetonelor fie printr-o dietă cetogenică – Ketogenic Diet  (cu calorii obţinute: 70-75% din grăsimi, 20-25% din proteine şi 5-10% din carbohidraţi) – dar ea e foarte greu de urmat şi multor oameni nu le place o astfel de dietă,  fie  folosind uleiul de cocos. Cu cât mai multe cetone vor fi produse, cu atât va funcţiona mai bine creierul şi cu atât mai mult va creşte capacitatea de auto-vindecare a creierului. Pentru persoanele care suferă deja de afecţiuni neuro-degenerative, este recomandat să consume zilnic circa 5 Lâlinguri cu ulei de cocos – distribuite la cele 3 mese, sub diferite forme (pe pâine, la salate sau la gătit

Cercetarea a fost publicată în revista  Cell Metabolism.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel