Sari la conținut

Cum poate fi prevenită afecțiunea care ucide anual peste un milion de copii

La fiecare treizeci de secunde un copil mai mic de cinci ani moare de pneumonie, boală responsabilă de o cincime din decesele înregistrate în rândul minorilor, se arată într-un comunicat comun al Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Organizației Mondială a Sănătății (OMS) și GAVI Alliance. Documentul prezintă și o serie de acțiuni pentru prevenirea acestei maladii.

Printre măsurile de prevenție sunt evidențiate alăptarea la sân în primele șase luni de viață și combinarea ulterioară a acestei metode cu alte alimente până la vârsta de doi ani. Se recomandă totodată vaccinarea împotriva unor boli precum tusea convulsivă, rujeola sau pneumococul, principala cauză a pneumoniei, precum și accesul la tratamentul cu amoxicilină în caz de infectare. Experții subliniază totodată necesitatea oferirii de condiții de igienă specifice,

Cu ocazia marcării Zilei mondiale de luptă împotriva pneumoniei, Mauritania și Papua Noua Guinee au introdus vaccinarea împotriva pneumoniei și exemplul acestora va fi urmat de alte 50 de state până 2015. OMS și UNICEF au lansat în aprilie acest an Planul de acțiune integrată pentru prevenirea și controlul pneumoniei și diareei, care a fost implementat de unele țări precum Bangladesh și Zambia, transmite EFE.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel