Sari la conținut

Cum poate fi regenerată inima după un infarct

Repararea inimii după infarct. Oamenii de știință au dezvoltat o nouă tehnică care poate repara și chiar regenera celulele musculare ale inimii după un atac de cord (sau infarct miocardic).

Deși, până acum a fost testat doar pe șoareci, dacă funcționează la fel și la oameni, ar putea fi un tratament care salvează vieți pentru persoanele care au suferit un atac de cord.

Tehnica folosește un acid ribonucleic mesager sintetic – ARNm. Acesta din urmă creează o „schemă” de secvențe de ADN pe care organismul le folosește apoi pentru a construi proteinele care formează și reglează celulele noastre. Prin modificarea ARNm, oamenii de știință pot oferi diferite instrucțiuni pentru diferite procese biologice.

Aici, instrucțiunile editate promovează replicarea celulelor musculare ale inimii – cardiomiocite- prin doi așa-numiți factori de transcripție mutageni, Stemin și YAP5SA, indică Science Alert.

Tratament nou pentru bolile cardiace

În esență, ideea este de a face celulele musculare ale inimii, care au o capacitate foarte mică de a se regenera, să acționeze mai mult ca celulele stem, care pot fi transformate în diferite alte tipuri de celule specializate, de către organism.

„Nimeni nu a reușit să facă acest lucru în această măsură și credem că ar putea deveni un posibil tratament pentru oameni”, spune biologul Robert Schwartz, de la Universitatea Houston din Texas. Mai puțin de 1% din celulele musculare cardiace adulte se pot regenera – cardiomiocitele pe care le avem când murim sunt în mare parte aceleași pe care le-am avut din prima lună de viață – și asta înseamnă că atacurile de cord și bolile de inimă pot lăsa inima într-o stare permanentă de fragilitate.

În experimentele efectuate atât în vase de cultură de țesut, cât și la șoareci vii, s-a demonstrat că Stemin activează proprietăți asemănătoare celulelor stem în cardiomiocite, în timp ce YAP5SA a promovat creșterea și replicarea organelor. Procesul a fost descris de către echipă ca fiind un „care schimbă jocul”.

E nevoie de teste suplimentare

Studiul in vivo care a implicat șoareci vii cu probleme la inimă a arătat că nucleii de miocite se replică de cel puțin 15 ori în cele 24 de ore după injecțiile factorilor de transcripție mutanți, Stemin și YAP5SA. „Când ambii factori de transcripție au fost injectați în inimile șoarecilor, rezultatele au fost uimitoare”, spune Schwartz.

„Laboratorul a descoperit că miocitele cardiace s-au înmulțit rapid într-o zi, în timp ce inimile în luna următoare au fost reparate la o funcție de pompare cardiacă aproape normală, cu puține cicatrici”. ARNm-ul sintetic adăugat celulelor a dispărut în câteva zile, la fel ca ARNm-ul produs în corpurile noastre, raportează cercetătorii. Acest lucru oferă noii tehnici un avantaj față de procesele de terapie genetică care nu pot fi oprite sau îndepărtate cu ușurință odată ce sunt în curs de desfășurare.

Rămâne de văzut dacă abordarea poate fi aplictă cu succes și la oameni – și vor fi necesari mulți ani de cercetare pentru a transforma acest lucru într-un tratament funcțional – dar echipa din spatele cercetării este încrezătoare.

Prin studiile care se află în curs de derulare continuă să se înțeleagă mai multe despre bolile de inimă și leziunile cardiace, dar și despre modul în care organismul reacţionează în urma acesteia.

Studierea sănătății cardiovasculare rămâne o prioritate pentru oamenii de știință, bolile de inimă fiind în prezent principala cauză de deces în SUA – reprezentând aproximativ un sfert din toate decesele.

„Acesta este un studiu colosal pentru regenerarea inimii, în special având în vedere strategia inteligentă de utilizare a ARNm pentru a furniza Stemin și YAP5SA”, spune biologul Siyu Xiao, de la Universitatea din Houston.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel