Sari la conținut

Cum poate rutina somnului să afecteze sănatatea mintala?

insomnie
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Afecțiunea ce te trimite la toaletă de mai multe ori noaptea

Insomnia este o problema comună în toată lume. Conform statisticilor, se pare ca ar afecta peste 30% din populatia lumii. Pentru unii oameni, insomnia este un inconvenient minor, dar pentru alții, insomnia devine o dizabilitate majoră, inclusiv somnolență excesivă în timpul zilei, risc crescut de accidente rutiere și efecte comportamentale negative ale lipsei de somn pot avea consecințe grave. Insomnia cronică poate duce chiar la apariția unor probleme grave de sănătate.

Mii de gânduri îți invadează mintea în ciuda eforturilor tale de a adormi? Ești atât de obosit încât nu poți dormi, e ceva în neregulă? Te uiți uneori la perete până dimineața doar pentru a te simți obosit și neproductiv a doua zi?

Insomnia este o problemă comună în întreaga lume. Statisticile arată că aproximativ 33% din populația lumii este afectată. Chiar și persoanele care nu sunt insomnie cronică suferă adesea de probleme de somn.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), o treime dintre adulții americani raportează că dorm mai puțin decât cantitatea recomandată în fiecare noapte. Din acest motiv, este important să înțelegem efectele potențiale ale privării de somn asupra sănătății, inclusiv asupra sănătății mintale și bunăstării.
Relația dintre somn și sănătatea mintală

Nu mai este un secret faptul că somnul joacă un rol important în sănătatea ta fizică și psihică. Lipsa somnului poate provoca iritabilitate și oboseală pe termen scurt, dar poate avea și un impact semnificativ asupra sănătății tale pe termen lung. Lipsa somnului este asociată cu o varietate de efecte adverse asupra sănătății, inclusiv boli de inimă, diabet de tip 2 și depresie.
Unele boli mintale pot provoca tulburări de somn, iar tulburările de somn pot, de asemenea, exacerba simptomele multor boli mintale, cum ar fi depresia, anxietatea și tulburarea bipolară.

Potrivit Clinicii Cleveland, 33% dintre adulții din întreaga lume suferă de insomnie. Pentru femei în special, aceste cifre sunt și mai rele. Cercetările arată că au cu peste 50% mai multe șanse de a suferi de insomnie decât bărbații.

cauzele insomniei la femei
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Factorii care influențează condiția par să fie atât biologici, cât și sociali. Menstruația, menopauza și sarcina sunt experiențe care afectează atât corpul, cât și starea psihologică a unei femei. Prin urmare, acestea pot afecta negativ calitatea somnului. Potrivit oamenilor de știință, aceste diferențe nu apar între băieți și fete până când ajung la pubertate.

Perioadele și hormonii aduc mai des tulburări de somn. În special, în timpul fazei premenstruale, precum și în timpul menstruației, majoritatea sunt observate. Același lucru este valabil și în timpul sarcinii și menopauzei.

Insomnia poate fi o consecință a schimbarilor hormonale, a menopauzei sau a menstruatiei, dar este posibil ca și cauzele genetice sa fie motivul pentru care femeile suferă de insomnie mai mult decât barbatii.

Se pare că somnul femeilor este foarte afectat de starea lor de sănătate mintală. Sunt mai afectați de stres, tulburări de anxietate și depresie. Oamenii de știință observă că au o tendință mai mare de a se simți anxioși noaptea, ceea ce inhibă atât calmul, cât și somnul.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel