Sari la conținut

Cum poți avea pensie de 6.200 lei, după 22 de ani de muncă. Nu ai nevoie de puncte bonus!

pensie
Sursă foto:arhiva Doctorul Zilei

În ceea ce privește România, valoarea medie a pensiei este de 2.400 de lei. Începând cu 1 septembrie, valoarea pensiei medii a 3,5 milioane de pensionari va fi majorată cu 40%. Asta înseamnă o creștere medie de 1.000 de lei.

Există însă și categorii de pensionari care nu vor beneficia de majorări de pensii. Numărul acestora nu este deloc mic. În jur de 1,5 milioane de pensionari nu vor beneficia de niciun ban în plus la pensie.

Cum poți să ai o pensie de 6.200 de lei la recalcularea ei după doar 22 de ani de muncă? Nu e nevoie de puncte în plus!

Sunt două categorii de pensionari care nu vor mai primi niciun ban la pensie în urma recalculării de la 1 septembrie. O primă categorie de pensionari este cea a pensionarilor care au pensia minimă și care nu au muncit mulți ani. Ei vor rămâne cu pensia socială actuală de 1.281 de lei.

Potrivit datelor oficiale, scrie Newsweek, statul a fost obligat să achite în medie cu 492 de lei mai mult la peste 1,15 milioane de pensionari pentru a-i aduce la nivelul prestației sociale de 1.280.

Dacă aveți o pensie foarte mare, este posibil ca aceasta să nu crească în urma recalculării

Alt tip de pensie care este posibil să nu crească în urma recalculării reprezintă pensiile foarte mari. Newsweek a scris, invocând date de la Casa de Pensii, că în ceea ce privește pensiile din România sunt doar 140.000 de pensii care depășesc 5.000 de lei.

În cazul în care un pensionar încasează mult mai mult de atât, nu o să primească niciun ban în plus la recalcularea pensiei. Pensionarul are la activ doar 22 de ani de contribuție la pensie. În prezent, el are un punctaj mediu anual de 3,5 și, în consecință, o pensie de 7.100 de lei.

La recalculare el nu va primi niciun punct în plus deoarece a muncit mai puțin de 25 de ani.

În schimb, are un număr ridicat de puncte de contribuție, respectiv 77.

Pensie recalculată = 77 X 81 lei punct de referință = 6 231 lei pensie.

Este cu 900 de lei mai mică decât pensia dvs. actuală. În continuare vă veți primi această pensie.

Modul în care se acordă punctele de stabilitate

La calculul numărului total de puncte de stabilitate se va aduna un număr de puncte pentru fiecare an din cei 25 de ani de contribuție:

– 0,50 puncte/an pentru anii între 26 și 30 de ani de muncă, inclusiv;

– 0,75 puncte/an pentru anii între 31 și 35 de ani de muncă, inclusiv;

1 punct/an pentru anii lucrați peste 35 de ani.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel