Sari la conținut

Cum poți ieși la pensie cu 10 ani mai devreme. Câți BANI vei primi, de fapt

pensie anticipata
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Cum se pot pensiona românii cu 10 ani mai devreme. Ce sumă vor încasa cu adevărat? Este întrebarea momentului pentru foarte mulți contribuabili.

Cum pot ieși românii la pensie cu 10 ani mai devreme?

Cum se pot pensiona mai devreme cu 10 ani? Prin noua lege a pensiilor se precizează care sunt acei ani.

Simona Bucura-Oprescu a prezentat în detaliu ce români se vor putea pensiona mai devreme potrivit noii legi a pensiilor ce va intra în vigoare la 1 septembrie 2024, informează newsweek.ro.

Schimbarea principală vizează tipurile de pensii care se vor acorda românilor. Una dintre categorii dispare, și anume pensia anticipată fără penalizare.

În momentul de față, se poate beneficia de pensie anticipată, fără penalizări, cu cel mult 5 ani mai devreme față de vârsta normală de pensionare, în condițiile în care ați cotizat timp de cel puțin 8 ani în plus decât perioada completă de cotizare.

Cum pot ieși românii la pensie cu 10 ani mai devreme. Câți bani vor încasa de fapt

Pensia anticipată cu penalizare se poate obține totuși cu până la 5 ani mai devreme decât vârsta normală de pensionare, însă numai dacă a fost realizat stagiul complet de cotizare ( pot beneficia și cei care au depășit cu până la 8 ani stagiul complet de cotizare).

Prin urmare, în momentul de față, diferența dintre cele două este că în cazul pensiei fără penalizare este nevoie de o vechime mai mare față de pensia cu penalizare. Totuși, cuantumul pensiei cu penalizare este mai scăzut.

Din toamnă, însă, regulile de pensionare anticipată vor fi altele.

O parte dintre români vor putea ieși la pensie anticipat

Sunt foarte mulți români care vor putea să se pensioneze anticipat și după implementarea noii legi a pensiilor.

”Noua lege a pensiilor reprezintă o reușită a Guvernului. Inclusiv în ceea ce privește condițiile speciale şi deosebite de muncă, fiindcă România prin PNRR s-a angajat că va renunța la posibilitățile de pensionare anticipată, că nu vom mai încuraja pensionarea anticipată, care ducea la o medie foarte scăzută a vârstei de pensionare în sistemul public de pensii în România.

Şi în noua lege menținem condițiile speciale şi deosebite de muncă până în 2035, dând posibilitatea angajatorilor să normalizeze aceste condiții, adică prin retehnologizare locul de muncă respectiv condițiile de muncă de la acel loc de muncă să nu mai reprezinte pericol pentru sănătatea şi securitatea angajatului şi angajatorii au la dispoziție 12 ani, până în 2035, astfel încât să aibă timpul necesar pentru normalizare”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, duminică, la România TV.

Pensii pentru cei care au lucrat în condiții dificile

Ministrul Muncii a mai declarat că cei care lucrează în condiții speciale vor primi în continuare pensii.

”În ceea ce privește beneficiile pe care le au pensionarii, atât în condiții speciale cât şi în condiții deosebite, dar şi minerii de suprafață, minerii de subteran, cei din zonele de radiații.

Aici am avut atât cu dumnealor, cât şi cu Comisia, negocieri repetate. În mare măsură, aceștia au beneficii în continuare.

Adică, în ceea ce priveşte minerii de subteran, reducerea vârstei de pensionare a rămas aceeași, cu 20 de ani, ca şi acum. În ceea ce priveşte reducerile la condiţii generale, avem același spor de grupă pe care le aveam şi înainte, de şase luni pentru condiţii speciale, cât şi de patru luni pentru condiţii deosebite, acestea au rămas.

Avem un punctaj suplimentar la mineri de un punct pe an, la condiții speciale de 0,5 puncte pe an, la acestea avem o reducere a vârstei de pensionare cu 10 ani.

Este drept că în vechea lege, 263/2010 reducerea era de 13 ani, acum a scăzut de la 13 la 10 ani, la condiții deosebite reducerea era de 10 ani, acum a scăzut de la 10 ani la 7 ani”, a mai completat Ministrul Muncii.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel