Din cuprinsul articolului
Dr. Manuela Stanciu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice la Spitalul Universitar de Urgență București, a explicat pentru Doctorul Zilei că diabetul zaharat de tip 2 poate fi prevenit printr-un stil de viață echilibrat.
O alimentație corectă presupune limitarea zahărului, băuturilor îndulcite, produselor de patiserie și fast-food-ului. Se recomandă consumul de legume, cereale integrale, leguminoase, pește și grăsimi sănătoase din nuci, avocado și ulei de măsline. Porțiile mici și mesele regulate ajută la menținerea glicemiei stabile.
Ce recomandări concrete puteți oferi pentru prevenirea diabetului la persoanele sub 40 de ani?
Diabetul zaharat de tip 2 la tineri poate fi prevenit prin adoptarea unui stil de viață echilibrat.
Alege o alimentație variată, cu puțin zahăr, sucuri, produse de patiserie, fast-food și alimente procesate. Consumă mai multe legume, cereale integrale, leguminoase, pește și grăsimi sănătoase din nuci, semințe, avocado și ulei de măsline. Mănâncă porții mici, regulate, ne spune medicul diabetolog.
Mai mult, medicul specialist recomandă mișcarea, cel puțin 150 de minute pe săptămână, menține o greutate normală, gestionează stresul și dormi în medie opt ore pe zi. Efectuează anual analize medicale pentru depistarea precoce a dezechilibrelor metabolice.
Aparitia diabetului zaharat de tip 2 la tineri poate fi prevenita prin:

Alimentatie echilibrata
- limitarea zaharului, sucurilor, produselor de patiserie, fast-food, alimetelor procesate;
- cresterea consumului de legume, cereale integrale, leguminoase, peste, grasimisanatoase ( nuci, masline, avocado, seminte, ulei de masline);
- mese reduse cantitativ , regulate.
Activitate fizica regulata
- cel putin 150 minute de miscare moderata pe saptamana;
- Controlul greutatii;
- Evitarea stresului;
- Somn – in medie 8 ore/zi;
- Analize medicale anual.
Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care pacienții le fac în gestionarea greutății și a stilului de viață, care cresc riscul de diabet?

Medicul atrage atenția și asupra greșelilor frecvente în controlul greutății: dietele drastice cu rezultate rapide, efectul yo-yo și subestimarea caloriilor din băuturi sau alimente „sănătoase”. Scăderea ponderală trebuie să fie lentă, controlată și sustenabilă, parte dintr-un stil de viață pe termen lung.
Mulți pacienți fac greșeli frecvente în gestionarea greutății. Cea mai comună este așteptarea unor rezultate rapide. Dietele drastice duc la scăderea metabolismului și la efectul yo-yo.
„Cred ca cele mai frecvente greseli pe care pacientii la fac in gestionarea greutatii sunt:
- Asteptarile nerealiste –pacientiiisi doresc scaderi mari in greutate in perioade scurte de timp, urmeaza diete drastice, care vor duce la scaderea metabolismului si apare efectul yo-yo
- Orice regim de slabire care nu este sustenabil in timp si este urmat de yo-yo va ingreuna un proces ulterior de slabire pentru ca scaderea ponderala presupune pierdere de masa adipoasa si masa musculara, in timp ce cresterea in greutate inseamnacresterea doar a masei grase, deci metabolismul va fi redus; regimul de slabire trebuie sa reprezinte de fapt un stil de viata
- Exista o confuzie intre alimentatiasanatoasa si scaderea ponderala; este foarte important sa avem o alimentatiesanatoasa , dar scaderea ponderala trebuie sa fie un proces controlat deoarece organismul are mecanisme de aparareimpotrivascaderii in greutate; scaderea ponderala presupune alimentatiesanatoasa, restrictie calorica, mese reduse cantitativ si frecvente, respectarea orelor de masa , miscare, somn si in primul rand sustenabilitate.
- Subestimarea caloriilor lichide –sucuri naturale sau shake-uri cu un continut ridicat de fructoza
- Subestimarea continutului caloric al unor alimente considerate sanatoase ( ciocolata neagra-are un continut crescut de cacao, care este un antioxidant, dar frecvent contine zahar; siropul de agave- continut crescut de fructoza , cereale procesate imbogatite cu zahar – au index glicemic mare si continut caloric crescut etc.)”, conchide medicul.
Poți citi mai mult despre diabetul zaharat:

