miercuri, septembrie 28, 2022

Deși nu se cunoaște cauza exactă a cancerului de sân, anumiți factori pot avea un rol declanșator al afecțiunii. Acesta poate afecta atât bărbații, cât și femeile, însă este mult mai frecvent la femei. Iată care sunt câteva obiceiuri care te ajută să reduci riscul de cancer la sân și, de asemenea, care sunt factorii de risc.

Un factor de risc reprezintă acel comportament sau trăsătură care crește șansa unei persoane de a dezvolta cancer. În privința cancerului la sân, factorii de risc pot fi următorii:

Te-ar mai interesa: Cum îndepărtezi petele de apă dură de pe geamuri. ...

  • cancerul de sân este mult mai întâlnit la femei
  • vârsta: riscul de a dezvolta cancer de sân crește odată cu imbătrânirea. 75% din cazurile de cancer la sân apar după vârsta de 50 de ani.
  • istoric familial de cancer la sân
  • istoric personal de cancer la sân
  • prezența altor leziuni necanceroase la sân
  • alcool
  • purtătoarele de gena BRCA 1 /BRCA 2
  • obezitatea și dieta bogată în grăsimi și calorii
  • istoric reproductiv
  • tratament hormonal de lunga durata dupa instalarea menopauzei

Obiceiuri simple care reduc riscul de cancer la sân

Vasi Rădulescu, renumit medic român, explică ce obiceiuri sănătoase pot reduce în mod semnificativ riscul de a dezvolta cancer mamar.

O dietă echilibrată.

Alege legume, fructe, fasole și cereale integrale, care ar trebui să constituie două treimi din farfurie. Rezervă cealaltă treime pentru proteine ​​slabe, cum ar fi carnea de pasăre sau peștele.  Alege o dietă bogată în fibre

Limitează alcoolul.

Riscul femeilor care beau 2-3 porții de alcool pe zi au risc cu 20% mai mare decât cele care nu consumă deloc. Limitează-te la maxim o măsură pe zi.

Oprește fumatul. 

Consumul de tutun este legat de un risc mai mare de cancer de sân, în special la femeile mai tinere care nu au trecut prin menopauză. Cât de mult fumezi pe zi, vârsta la care ai început și cât timp continui de-a lungul vieții, toate afectează probabilitatea de a suferi de cancer.

Te-ar mai interesa: Urmează sărbătoare cu CRUCE ROȘIE. Tot ce este bin...

Verifică-ți sânii și tipul de țesut predominant.

Țesutul sânilor este diferit de la o femeie la alta. Dacă sânii tăi au în componență mai puțin țesut gras și mai multe glande și țesut de susținere, acestea sunt numite „dense”. Acest lucru poate crește riscul de cancer mamar și poate face celulele anormale mai greu de observat pe scanări. Mamografiile sunt o modalitate de a îți măsura tipul de țesut/ densitatea sânilor. Dacă ai sâni densi, ia alte măsuri pentru a reduce șansele de cancer de sân. Este posibil să fie nevoie să faci screening mai des sau să utilizezi teste de screening mai avansate.

Te-ar mai interesa: Vlad Ciurea: beți această licoare primul lucru dim...

Fă exerciții zilnice

Activitatea scade riscul de cancer la sân. 150 de minute de exercițiu fizic moderat sau 75 pentru efort intens pe o săptămână.

Menține o greutate optimă a corpului

Kilogramele în plus favorizează apariția cancerului, în special la femeile aflate la menopauză.

Ai grijă la pilulele contraceptive.

Au fost puse în legătură cu creșterea riscului de cancer la sân, deși protejează împotriva altor tipuri de cancere, precum cel de ovar. Discută cu medicul tău, în funcție de toate analizele tale și istoricul medical personal.

Te-ar mai interesa: Oamenii de știință au descoperit ce provoacă Alzhe...

Terapia cu substituție hormonală

Terapia de substituție hormonală are și ea aceeași implicație, fiind folosită de femeile aflate la menopauză pentru a controla simptomele și riscul de osteoporoză. Riscul de cancer la sân crește când folosești timp îndelungat combinații de hormoni (estrogen-progesteron) sau doar estrogen. Discută cu medicul tău despre asta și alege doze mici pentru perioade scurte.

Alege întunericul noaptea.

Te-ar mai interesa: Ceaiul bogat în vitamine cu efecte anticancer! Mer...

Femeile expuse multă lumină pe timpul nopții – fie că lucrează în schimburi sau locuiesc în zone bine iluminate – pot avea un risc mai mare de cancer de sân. Cercetătorii consideră că legătura este un hormon numit melatonină, pe care corpul tău îl produce atunci când este întuneric, astfel încât să inducă starea de somn. Dacă poți, încearcă să controlezi lumina din jur pe timp de noapte. Alege o mască de dormit și becuri cu putere redusă.

Vitamina D

Vitamina D în alimentație și produsă natural de corpul tău prin expunerea la soare te protejează împotriva cancerului la sân.

Produse cosmetice

Multe produse cosmetice, loțiuni și produse pentru păr au parabeni, care pot acționa ca un estrogen slab în corpul tău. Unii oameni de știință cred că aceste substanțe chimice ar putea declanșa cancer de sân hormonal pozitiv, dar cercetarea este departe de a fi clară. Dacă ești îngrijorat de risc, poți alege articole făcute fără această substanță”, scrie medicul Vasi Rădulescu pe propriul blog.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private