Sari la conținut

Cum poţi să devii paramedic SMURD. Ce studii sunt necesare şi cum se procedează. Diferenţa dintre paramedic, asistent medical şi ambulanţier

Facebook/ IGSU

În momentul în care avem de-a face cu o situație de urgență trebuie să apelăm cât mai repede serviciul de urgență la numărul de telefon 112, iar în astfel de situaţie paramedicii sunt cei care intervin primii şi oferă primul ajutor. 

Un paramedic este un cadru medical profesionist care are pregătirea și calificarea necesare pentru a oferi asistență medicală la fața locului, în timpul transportului și în unitățile medicale de urgență.

Ei efectuează intervenții utilizând instrumentele și echipamentele dintr-o ambulanță și sunt un intermediar crucial între locația pacientului și spital. Paramedicii primesc instruire într-o varietate de abilități și discipline datorită gamei largi de scenarii cu care se confruntă.

Un paramedic este cadrul medical care dobândește aceste competențe în urma unor cursuri speciale de formare și a unor stagii teoretice și practice pe care le efectuează în cadrul unor centre de formare specializate aflate în structura Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU). Conform clasificării ocupațiilor din România, meseria de paramedic are codul 325903 și presupune nivelul III de instruire, adică finalizarea studiilor medii (liceu) sau postliceale.

Diferenţa dintre paramedic, asistent medical şi ambulanţier

De cele mai multe ori, echipajele de paramedici sunt cele de pe SMURD, ambulanţa roşie a pompierilor şi sunt formate din cadre militare ale Inspectoratelor pentru Situaţii de urgenţă, aşadar pompieri, însă cu pregătire şi competenţă în sfera primului ajutor.

Paramedicii sunt grupaţi în echipaje de câte trei, unul dintre aceştia fiind şoferul ambulanţei. El poate interveni, dacă este necesar, având şi competenţa medicală. Paramedicii sunt apelaţi la 112 şi intervin atât în cazul unor urgenţe minore, cu răni superficiale, cât şi a unor traume majore, aşa cum sunt accidentele sau incendiile.

De foarte multe ori, ei preiau bolnavii de acasă şi îi transportă la unitatea de primiri urgenţe pentru investigaţii şi tratament. Totdată, paramedicii însoţesc echipajele de pompieri la intervenţii chiar dacă nu sunt victime, pentru a le putea acorda prim ajutor colegilor în cazul unui eveniment nedorit.

Concret, paramedicii răspund la solicitarile care vin pe 112, evaluează starea pacienţilor şi intervin cu manevrele pe care le au în competenţă, intervin în curăţarea rănilor deschise şi pansarea acestora, realizează reducerea şi imbolizarea fracturilor.

Mai mult, un paramedic iniţiază manevrele de resuscitare de tipul basic life support, asigură transportul victimelor sau pacienţilor la cea mai apropiată unitate medicală de urgenţă, menţine legătura cu dispecerii 112, cu echipajele medicale de pe ambulanţă şi cu spitalul de urgenţă.

Ce studii sunt necesare

Cunoştinţele medicale sunt vitale în această profesie. Pe lângă acestea, rezistenţa crescută la stres şi la un ritm de lucru susţinut, rezistenţa la efort fizic şi o formă fizică bună sunt esenţiale, informează observatornews.ro. Importante sunt şi luarea deciziilor în timp scurt, gândirea critică şi menţinerea calmului în situaţii limită. Empatia faţă de pacienţi şi o bună comunicare cu ei şi aparţinătorii sunt şi ele importante.

Profesia de paramedic nu necesită studii superioare, ci doar o postliceală, Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă. Acolo, timp de doi ani vei învăţa tot ce trebuie să ştie un pompier şi tot acolo vei face stagiul de pregătire/ specializare în profesia de paramedic. Mulţi dintre paramedici urmează apoi cursurile unei postliceale de asistenţi medicali, însă, deşi dobândesc competenţe superioare acolo, nu le pot aplica în profesia lor, acest lucru nefiind reglementat de lege. Poţi deveni paramedic voluntar.

Potrivit cumsa.ro, toate Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă organizează module de pregătire de o lună în care vei dobândi cunoştinţele necesare pentru a deveni paramedic voluntar şi a lucra cot la cot cu un echipaj de paramedici.

Salariile subofiţerilor paramedici sunt cuprinse între 1.935 lei şi 5.376 de lei, la care se adaugă diferite sporuri, inclusiv cele de risc, pentru că este o profesia riscantă.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: