Sari la conținut

Cum previi și ameliorezi simptomele provocate de alergiile de primăvară?

rinita alergica
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
truc benefic pentru cei alergici

Alergiile sunt comune în acest sezon. Aceste afecțiuni sunt cauzate în special de particulele de polen aflate în aer. Alergiile de primăvară se manifestă prin mâncărime, lăcrimarea ochilor, nas înfundat și căi respiratorii inflamate.

Simptomele pot varia de la persoană la persoană, însă majoritatea manifestărilor sunt incomode și neplăcute. De aceea, este important să știi cum poți preveni și ameliora simptomele cauzate de aceste alergii.

Manifestarile de alergie sunt cele mai „vehemente” afara, in parc si la „iarba verde” si mult mai atenuate, chiar absente, departe de expunerea la alergeni, in locuinte. Si, cel mai evident, apar strict in anumite saptamani sau luni ale anului, incepand cu februarie si terminand cu septembrie, cel tarziu octombrie-intervalul depinzand de factorii climaterici, precum expunerea la soare, caldura, vantul sau ploile din acea perioada a anului.

Cum previi manifestările provocate de alergiile de primăvară?

Închiderea ferestrelor

Închideți ferestrele. Polenul poate intra în casă prin ferestre, deci este mai bine să păstrați ferestrele închise atunci când emisiile de polen cresc. Setați aparatul de aer condiționat să recircule, astfel încât să nu fie adus aer bogat în polen din exterior. Și luați în considerare schimbarea filtrelor de aer de la aparatul de aer condiționat, potrivit DC Medical.

Administrarea tratamentului recomandat

Luați antihistaminicul recomandat de medicul alergolog la primul semn al simptomelor. Medicamentele din această clasă sunt eficiente pentru ameliorarea simptomelor la majoritatea oamenilor, prin blocarea efectelor histaminei și sunt sigure pentru utilizarea pe termen lung.

Igienizați hainele pe care le-ați purtat în afara locuinței

Dezbrăcați-vă de hainele pe care le-ați purtat în aer liber și faceți duș în fiecare seară când ajungeți acasă. Dacă ați fost în aer liber, îndepărtați-vă hainele și pantofii pentru a evita aducerea polenului în casă. Și faceți duș la sfârșitul zilei pentru a îndepărta alergenii de pe piele și din păr, astfel încât să nu îi respirați în timp ce dormiți.

Limitarea exercițiilor fizice la interior

Alergiile pot declanșa astmul bronșic, ceea ce face dificil sportul în aer liber. De aceea, în această perioadă este recomandat să faci sport numai în interior. Dacă nu vrei să renunți la sportul în aer liber, asigură-te că în practici dimineața sau seara, când valorile de polen sunt mai scăzute.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel