Sari la conținut

Cum previi varicele, chiar dacă, de obicei, se ”moștenesc”

Varicele
sursa foto: doctorul zilei

Varicele sau insuficiența venoasă periferică , așa cum sunt ele cunoscute, sunt o afecțiune des întâlnită la femei, supărătoare nu doar ca evoluție a bolii, dar și ca factor estetic. Dacă nu sunt luate măsuri la timp, problema se poate complica și pot să apară eczeme, cheaguri de sânge (flebită).

Datele statistice arată că femeile suferă de aceste probleme circulatorii mult mai frecvent decât bărbații. 80% dintre varice sunt cauzate de ereditate, dar există și alți factori care le pot agrava. De exemplu, dereglările hormonale: pubertate, menstruație, sarcină, menopauză, dar și stilul de viață, sau altfel spus sedentarismul, încălțămintea cu tocuri înalte, celulita sau greutatea supraponderală.

Medicii susțin că factorii predispozanți ai bolii varicoase pot fi grupați în mai multe categorii. Cei genetici care țin de aparatul cardiovascular, de pierderea tonusului nervilor periferici, care afectează arborele vascular superficial, de afecțiuni ale anumitor organe interne, tulburări endocrine, diabet zaharat și obezitate.

Varicele care apar în timpul sarcinii dispar după naștere la marea majoritate a femeilor.

Chiar dacă fragilitatea capilară este ereditară, de regulă ea poate fi prevenită și diminuată.

Iată cum pot fi prevenite varicele

  • Evită sursele de căldură: băile fierbinți, dușurile prea clade, expunerea prelungită la soare, sauna.
  • Îndrăgește sportul. Cu cât faci mai multă mișcare, cu atât o sa-ți fie mai bine, fiindcă mișcarea favorizează circulația sângelui.
  • Poartă pantofi cu toc mic de 3-5 cm și alege pantofii cu talpă flexibilă.
  • Ai grijă la cantitatea de sare pe care o consumi. Sarea favorizează retenția de lichide.
  • Poți face dușuri alternative cu apă caldă și rece pe picioare în felul acesta fiind favorizată vasoconstricția.

În ce constă tratamentul?

În funcție de mărimea venelor, localizarea lor, simptomatologie și alte boli asociate, tratamentul varicelor poate fi: conservator, medicamentos, minim invaziv, chirurgical clasic sau combinat.

Toate procedeele chirurgicale vizează suprimarea venelor bolnave (varicele fiind vene superficiale dilatate). Venele profunde își vor asigura atunci funcția fără nicio problemă. Atenție! După operație, pentru a evita formarea de noi varice va fi necesar un control anual la un flebolog.

Ciorapii medicinali, de ajutor

Este indicată purtarea ciorapilor medicinali, deoarece presiunea pe care aceștia o exercită asupra picioarelor diminuează calibrul venelor și accelerează returul sangvin.

Fitoterapia, un aliat de nădejde

Fitoterapia este un aliat de nădejde în tratarea acestor probleme. Extractele care protejează și tonifică pereții vaselor de sânge se află castanul, vița de vie, extractul de afine, menta. Poți aplica creme sau geluri care au la bază aceste extracte naturale.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel