Sari la conținut

Cum putem preveni de cancerul de col uterin? Specialist: „Așa ne protejăm de 9 tulpini cu potențial oncogen”

Incontinenta urinara
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Infectii urinare

Cancerul de col uterin este un tip de cancer care, dacă nu este depistat și tratat la timp, poate fi letal. Din nefericire, România se află pe primele locuri la rata de deces.

Acest tip de cancer este cauzat de infecția cu virusul HPV. Din fericire, cancerul de col uterin poate fi prevenit ușor cu ajutorul vaccinului anti-HPV. Acesta este recomandat înainte de începerea vieții intime, însă poate fi administrat și după, în anumite condiții.

În România, însă, vaccinarea anti-HPV are o rată scăzută, iar sute de femei se confruntă anual cu această infecție, având un risc crescut de a dezvolta cancerul de col uterin.

Cea mai eficientă metodă pentru prevenirea cancerului de col uterin

Pavelina Andrei, medic specialist dermatologie și doctor în științe medicale, a dezvăluit, potrivit Spectacola, cum putem preveni cancerul de col uterin.

„România a fost foarte mult timp locul 1 la cancerul de col uterin. Condiloamele genitale, tulpinile care sunt problematice, aceste lucruri netratate și care merg spre colul uterin pot duce în timp și la cancerul de col uterin. Căci HPV este o cauză de cancer de col uterin și este o infecție transmisibilă sexual.

Gardasilul este vaccinul contra HPV. În America se face și la bărbați. Indicația de vaccinare este până la 45 de ani. Se fac 3 doze, 0-2-6 luni. Ideal ar fi să fie făcut până la începerea vieții sexuale sau dacă s-a început totuși viața sexuală, nu e nicio problemă în a face vaccinul pentru că acel vaccin te protejează de 9 tulpini de HPV cu potențial oncogen. Dar dacă o persoană are infecție cu o tulpină oncogenă 16, ea încă are indicație de a face vaccinul, nu pentru tratamentul infecției cu tulpina 16, cât pentru protejarea de a nu lua și alte tulpini. Acesta este rolul vaccinului, nu de a trata de tulpina deja existentă.

Virusul HPV se tratează, dar trebuie monitorizat permanent. Se dă și un tratament în funcție de cât de gravă este infectarea”, explică Pavelina Andrei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel