Sari la conținut

Cum putem să evităm hiperglicemia

Hiperglicemia înseamnă un nivel crescut de zahăr din sânge. Aceasta reprezintă o probleme gravă pentru toți cei care au primit diagnosticul de diabet zaharat. Indiferent dacă este tipul 1 sau tipul 2 de boală!

Diabetul zaharat nu este sinonim cu pierderea vieții, dar dacă nu este corect gestionat va duce la complicații grave. Și da, din pricina complicațiilor se poate ajunge la deces.

Cu atât mai mult, controlul glicemiilor este esențial dacă vrei să amâni instalarea complicațiilor diabetului zaharat și dacă vrei să ții boala sub control.

Anumite reguli ale stilului de viață te pot ajuta să menții valori normale ale zahărului din sânge.

Iată câteva reguli care te vor ajuta să eviți creșterea glicemiei:

  • Evită supărarea și stresul. Ori de câte ori te superi sau atunci când îți faci griji, nivelul zahărului din sânge va crește. De aceea, este important să nu te superi, să nu fii îngrijorat și nici stresat.
  • Nu omite să controlezi constant și corect glicemia. O monitorizare corectă a glicemiei duce la menținerea acestei în limite acceptabile. Practic, tu ții boala sub control, nu boala te domină pe tine.
  • Mare atenție la tot ceea ce consumi. Mâncare este importantă. Este ideal să respecți sfaturile medicului tău nutriționist. Evită alimentele care au darul de a crește glicemia. Nu consuma alcool și nu fuma.
  • Respectă tratamentul prescris de medicul tău diabetolog, fie că este compus din pastile și din insulină.
  • Îndrăgește sportul. Fă mișcare zilnic cel puțin 30 de minute sau fă-ți un abonament la sală. Inclusiv, acum în vacanță ai grijă să faci mișcare. Exercițiile fizice cresc sensibilitatea organismului la insulină, aducând practic glucoza din sânge în celule și scăzând nivelul glicemiei.
  • Acordă atenția cuvenită hidratării. Bea cel puțin 2 l de apă pe zi, astfel glucoza fiind diluată, iar rinichii vor funcționa corect.
  • Respectă orele de masă. Mănâncă la timp, respectă cele 3 mese pe zi și ideal este să ai gustări între ele. Este periculos să sari peste o masă, deoarece o să apară senzația de foame, iar creșterea senzației de foame este unul dintre simptomele nivelului ridicat de zahar din sânge. În astfel de cazuri, ai grijă să nu mănânci o gustare care să conțină carbohidrați, ci să mănânci un ou fiert. Însă nici măcar alimentele nu vor reduce nivelul de zahar din sânge, doar insulina poate să facă acest lucru.

Dacă nivelul glucozei din sânge este ridicat trebuie să suni urgent la medicul tău sau la 112. Atenție! Glucoza nu trebuie să înregistreze peste 22,2 mmol/l. Odată ce valorile glucozei din sânge urcă la acest nivel ridicat fie ești bolnav, fie ai o infecție și aceste valori necesită asistență medicală imediată.

Hiperglicemia persistentă poate duce la leziunea nervilor, a vaselor de sânge sau a organelor. De asemenea, poate duce la alte condiții grave. Pacienții diagnosticați cu diabet zaharat de tip 1, sunt predispuse la tulburări metabolice cu producere de derivați de acizi și corpi cetonici în sânge, proces numit cetoacidoza.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel