Sari la conținut

Cum puteți să OPRIȚI diareea. Iată cele mai bune soluții

Diareea este o afecțiune caracterizată prin eliminarea fecalelor
Sursa foto: pexel.com
Este important să consulți un medic în cazul diareei persistente sau agravante

Cum puteți să OPRIȚI diareea rapid.  Diareea este o afecțiune patologică care este însoțită de mișcări rapide ale intestinului, cu mase foarte fecale, lichide, aproape apoase. În această situație, golirea intestinală poate fi de intensitate mare.

Potrivit Johns Hopkins Medicine, diareea este o afecțiune care implică scaune apoase sau moi care, în forma sa acută, durează de obicei între 1 și 2 zile.

Deși, de obicei, diareea se rezolvă de la sine, bolile legate de diaree au cauzat aproximativ 1,6 milioane de decese la nivel mondial în 2017. La nivel global, este responsabilă pentru decesul a peste 525.000 de copii cu vârsta sub 5 ani în fiecare an, informează Organizația Mondială a Sănătății.

Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și Renale (NIDDK) enumeră câteva simptome pe care le experimentează adesea persoanele cu diaree, cum ar fi crampele, nevoia urgentă de a merge la baie mai frecvent decât de obicei, durerile abdominale și pierderea controlului asupra mișcărilor intestinale.

Tratament pentru a preveni pierderea excesivă de lichide

În timp ce diareea dispare de obicei de la sine, diareea severă sau prelungită ar putea necesita tratament pentru a preveni pierderea excesivă de lichide. Acest lucru ar putea fi deosebit de periculos pentru copiii mici, persoanele în vârstă și persoanele cu un sistem imunitar slăbit. În cazul în care simptomele sunt severe, consultarea unui medic pentru diaree este întotdeauna cea mai bună soluție.

Trei tipuri comune de diaree: acută, persistentă și cronică

Înțelegerea a ceea ce cauzează diareea este o modalitate excelentă pentru ca oamenii să prevină sau să gestioneze această afecțiune. Potrivit Cleveland Clinic, există trei tipuri comune de diaree: acută, persistentă și cronică.

Diareea acută

  • Tipul standard, care se caracterizează prin scaune libere și apoase care persistă de obicei până la două zile. Acest tip se rezolvă adesea de la sine și nu necesită niciun tratament.

Diareea persistentă

  • Potrivit clinicii, diareea persistentă este reprezentată de scaunele moi care persistă până la patru săptămâni.

Diareea cronică

  • Scaunul apos, adesea cauzat de probleme de sănătate care stau la bază, precizează Johns Hopkins Medicine. Acest tip de diaree durează cel puțin câteva săptămâni, dacă nu mai mult, sau apare și dispare pe o perioadă lungă de timp. Este asociat cu afecțiuni precum sindromul colonului iritabil (și alte tulburări intestinale funcționale) sau boala Crohn.

Potrivit medicilor, o cauză frecventă a diareei este gastroenterita virală, cunoscută în mod obișnuit sub numele de gripă stomacală. Această boală se dezvoltă, de obicei, după ce se consumă alimente contaminate sau după ce s-a făcut schimb de obiecte personale cu cineva care are virusul.

Cauze ale diareei

Alte cauze ale diareei includ radioterapia, malabsorbția alimentelor, medicamente, alergii și intoleranțe alimentare și infecții bacteriene (care pot provoca intoxicații alimentare), precizează Clinica Cleveland.

Cum să tratezi rapid diareea

Deși diareea dispare, de obicei, după câteva zile, sunt disponibile diverse remedii de casă pentru a ajuta la tratarea acestei afecțiuni. Un medicament antidiareic, de exemplu, poate fi de ajutor. Potrivit Healthline, aceste medicamente pot începe să funcționeze la scurt timp după prima doză și pot fi cumpărate fără prescripție medicală. Unele alegeri populare includ Pepto-Bismol și Imodium.

NIDDK avertizează împotriva medicamentelor antidiareice

Cu toate acestea, NIDDK avertizează împotriva medicamentelor antidiareice pentru persoanele care se confruntă cu febră și scaune cu sânge, care sunt semne că ar putea avea o infecție cu bacterii sau paraziți. De asemenea, ar trebui să consultați un medic înainte de a da medicamente fără prescripție medicală unui copil. Originalul Pepto Bismol, de exemplu, nu este sigur pentru copiii cu vârsta sub 12 ani.

Scaunele moi și apoase se folosesc de electroliții și fluidele

Este important să beți apă, deoarece un efect secundar major al diareei este deshidratarea. Scaunele moi și apoase se folosesc de electroliții și fluidele din organism, ceea ce vă poate face să vă simțiți amețit, extrem de însetat și confuz, precizează Medical News Today. Consumați cel puțin o cană de lichid după fiecare vizită la toaletă pentru a înlocui electroliții pierduți. Veți dori să sorbiți încet dacă aveți și greață.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel