Sari la conținut

Boala Parkinson. De la tremuratul mâinilor, până la incapacitatea de a le mai folosi

Boala Parkinson  este o boală degenerativă a creierului care constă în alterarea funcțiilor motorii ale individului. Afecțiunea este caracterizată printr-un grup de manifestări denumite clinic parkinsonism: rigiditate musculară, tremor și încetinirea până la pierderea totală a mișcărilor. Deși boala Parkinson nu poate fi vindecată, medicamentele îți pot îmbunătăți semnificativ simptomele.

Afecțiunea se caracterizează prin distrugerea neuronilor producători de dopamină, un neurotransmițător extrem de important în realizarea mișcărilor.

Primele simptome care ar putea anunța instalarea acestei maladii sunt: tulburări de somn, de regulă insomnia, constipația, depresia, anumite tulburări de percepție a mirosurilor. Din păcate însă de regulă trec ani de zile în care boala deși există, persoana în cauză nu sesizează simptomele.

Principalele semne și simptome sunt:

  • lentoarea mișcării numită bradikinezie,
  • tremor al membrelor,
  • tonus muscular crescut – rigiditate, spatele este încovoiat,
  • tulburări de mers, căderi frecvente,

Boala se instalează atunci când un număr mare de celule producătoare de dopamină sunt distruse. Dopamina este un neurotransmitator care alături de alt neurotransmitator, acetilcolina, este implicată în controlul mișcărilor. Atunci când nivelul dopaminei scade, echilibrul cerebral al acestor doi neurotransmitatori este perturbat iar primele simptome apar. Cercetătorii cred că un rol important în apariția bolii îl au și factorii genetici.

De asemenea, pacientul are și simptome precum sunt cele specifice tulburărilor de deglutiție  – salivație abundentă, are și dificultăți la deglutiție. Apar tulburările de vorbire. Dar sunt prezente și tulburări ale funcției cognitive: tulburări de memorie până la demență, bolnavii cu parkinson au un risc de zece  ori mai mare de a face această boală față de indivizii sănătoși. Sunt prezente și tulburări ale dispoziției afective: cele mai frecvente sunt depresia, apatia și anxietatea, dar și insomniile sau somnolența diurnă sunt manifestări ale bolii. Mai grav este că apar și parestezii.

Medicii spun că este foarte important diagnosticul precoce și inițierea din timp a tratamentului tocmai pentru a se realiza o creștere a calității vieții pacientului. Din păcate, în prezent nu există un leac pentru boala Parkinson dar terapiile medicamentoase și chirurgicale pot ameliora simptomele. Chiar dacă încă nu este vindecabilă, în prezent progresele recente și tratamentul medicamentos dar și cel chirurgical au îmbunătățit mult speranța de viață a bolnavilor de Parkinson.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel