Sari la conținut

Cum recunoaștem un accident vascular cerebral? Medicul neurolog Adrian Bâldea:„Dacă depășim această barieră, tratamentul prezintă mai multe riscuri decât beneficii”.

Semn AVC
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
Semne care indică un accident vascular cerebral

Medicul primar neurolog Adrian Bâldea – coordonatorul local al Programului național de Tromboliză (tratamentul necesar în cazul unui accident vascular cerebral), a povestit la Bistrițeanul Live despre simptomele unui AVC și cât de esențial este timpul de acțiune pentru a ca o peroană să fie salvată.

Atacul cerebral (AVC) se produce atunci când alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă. Lucrul acesta se poate întâmpla atunci când un vas de sânge din creier se sparge (AVC hemoragic) sau atunci când apare un cheag într-un vas de sânge, care întrerupe alimentarea cu sânge a creierului, sau când vasele cerebrale sunt comprimate de un proces canceros (AVC ischemic). Când celulele creierului sunt private de oxigen, ele mor.

„În principiu, ambele tipuri de AVC sunt urgențe neurologice majore. Diferența este că în AVC ischemic, un vas de sânge de la creier se înfundă, iar o bucată de creier moare în câteva secunde. Dar zona din preajma fragmentului mort este în comă. E zona de penumbră, cum îi spunem noi. Zona care nici nu trăiește, dar nici nu moare.

Însă pe măsură ce trece timpul, minut cu minut, și zona din jur moare. Cu cât se ajunge mai repede la spital, cu atât mai mari sunt șansele de a desfunda acel vas de sânge. Dacă trece mai mult timp, după ce desfunzi acel vas de sânge, există riscul de sângerare. Totul în spatele lui este deja distrus, inclusiv peretele vascular. Dacă ajungi târziu cu pacientul, degeaba mai încerci să faci tromboliză – acel tratament de bază în AVC-ul ischemic.

De aceea tromboliza trebuie făcută în primele trei – până la patru ore și jumătate, din momentul apariției simptomelor. Dacă este noapte și pacientul doarme, timpul se calculează din momentul în care a fost văzut ultima dată bine.

Dacă depășim această barieră, tratamentul prezintă mai multe riscuri decât beneficii. Dacă ajungem în timp util, putem aplica tratamentul trombolitic. Este o substanță care se administrează intravenos și care încearcă să dizolve acel cheag de sânge. Dizolvându-l, sângele reintră în circulație normală. Iar partea de creier din zona de penumbră este salvată”, a explicat dr. Adrian Bâldea.

De obicei, atacul cerebral apare pe neașteptate și poate include:

  • incapacitatea de a vedea cu unul sau cu ambii ochi;
  • amorțirea feței, a mâinilor sau a picioarelor, în special pe una din părți;
  • durere de cap severă;
  • dificultate în deplasare;
  • amețeală, dificultăți în coordonarea mișcărilor și a echilibrului;
  • stare de confuzie;
  • dificultate în vorbire.
Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel