miercuri, noiembrie 30, 2022
Cum recunoașteți hepatita la copii? Cele mai comune simptome. Mihai Craiu: „În general copilul cu hepatită se simte MULT mai rău decât arată!”
Alertă sanitară la nivel mondial, după ce autorităţile sanitare din mai multe ţări au identificat cazuri de boală hepatică fără o cauză clară ce afectează copiii, după apariţia primelor îmbolnăviri în Marea Britanie.
Potrivit AP, cazuri de hepatită virală la copii au fost raportate în SUA şi Europa, după primele cazuri raportate în Marea Britanie, în ianuarie. Începând din luna ianuarie, Regatul Unit a înregistrat 74 de cazuri de hepatită sau inflamaţie a ficatului la copii.
Potrivit unui comunicat al Centrului European de Prevenţie şi Control al Bolilor publicat marţi, cazuri de hepatită virală la copii au fost identificate până în prezent în Danemarca, Irlanda, Olanda şi Spania. Numărul exact de infecţii nu a fost precizat.

Mihai Craiu: „Cred că ar trebui să știți cu toții să recunoașteți hepatita la copil. ACUM până nu se îngroașă gluma”

În acest context, medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția că există un motiv de îngrijorare. Părinții ar trebui să recunoască simptomele hepatitei la copii, „până nu se îngroașă gluma”.
„Cred că ar trebui să știți cu toții să recunoașteți hepatita la copil. ACUM până nu se îngroașă gluma. De unde vine motivul de îngrijorare? In ultimele luni s-a observat o creștere alarmantă a cazurilor grave de hepatită la copil. Atât de grave încât 4 copii britanici și cel puțin 2 americani (pentru SUA există doar date preliminare) au trebuit să facă transplant hepatic.
Hepatită… hmmm, mare brânză, vor comenta niște „specialiști”. Noi românii suntem campionii Europei la hepatită și mâini murdare…
Da, hepatită. Dar nu una cunoscută… Toate aceste cazuri foarte grave au fost testate amănunțit și s-au exclus infecțiile cu virus hepatitic A,B,C,E, delta, etc.
Cine este de vină? Pe scurt – nu se știe încă. Au fost luate în discuție adenovirusul 41, un serotip ce poate produce gastroenterită sau noul coronavirus
Vorbim despre 74 cazuri în Regatul Unit, de câteva în Spania, Danemarca, Olanda (pentru Europa) și SUA.
Cazuri extrem de grave care au apărut în câteva luni. Medicii britanici au comentat că numărul acestor cazuri descrise în martie și aprilie 2022 este mai mare decât toate cazurile raportate într-un an întreg, în 2018 sau 2019”, a scris dr. Craiu, într-o postare pe pagina de Facebook Spitalul Virtual de Copii.

Cum recunoașteți hepatita la copii?

Până vor exista mai multe date, toți părinții vor trebui să poată recunoaște repede hepatita acută gravă.
Un astfel de copil are :
  • icter cutaneo-mucos (este galben la piele și la ochi, vezi poza din comentarii)
  • stare de oboseală extremă, foarte neobișnuită și inexplicabilă prin efortul depus de copil
  • urini închise la culoare (ca berea brună sau ca ceaiul negru)
  • scaune foarte deschise la culoare (scaune acolice, asemănatoare celor pe care le avea copilul în primele luni de viață cât era alăptat la sân sau cu o formulă de primă vârstă)
  • mâncărimi inexplicabile pe piele (fără semne de boală cutanată)
  • sângerare produsă la minime traumatisme sau chiar fără motiv
„In general copilul cu hepatită se simte MULT mai rău decât arată!
Nu vă autodiagnosticați, nu folosiți de capul vostru unul din multele produse destinate sănătății ficatului (e superofertă la TV) ci mergeti la medic! URGENT!”, atrage atenția cunoscutul medic pediatru.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private