Sari la conținut

Cum recunoaşteţi şi cum vă protejaţi împotriva melanomului malign, cea mai agresivă formă de CANCER al pielii care atacă mai ales tinerii

Deşi în faze incipiente poate fi vindecat în 98% din cazuri, în România statisticile privind mortalitatea prin acest tip de cancer sunt îngrijorătoare, din cauza diagnosticării tardive.

,,Prognosticul este extrem de rezervat pentru melanomul nerezecabil din stadiul III şi IV”, avertizezează dr. Dan Jinga, şeful Departamentului de Oncologie de la Spitalul Universitar Bucureşti.

Melanomul se face inovat de 80% din decesele cauzate de cancerul cutanat, iar în ultimii 30 de ani incidenţa a crescut de peste două ori.

Vestea bună e că ţara noastră se află printre ţările cu incidenţă scăzută a melanomului malign, însă o treime din cei diagnosticaţi mor anul pentru că românii nu au acces la tratamente de ultimă generaţie în caz de îmbolnăvire.

Pe scurt despre melonom:

Citeste si:

– Melanomul malign  (MM) este o formă de tumoră malignă a pielii cu punct de plecare melanocitele (celulele care produc pigmentul melanic)

– Există şi localizări mai rare de MM în alte ţesuturi pigmentate (mucoase, conjunctivă)

– Poate  să apară  pe o leziune pigmentară (nev)  preexistentă  sau pe pielea fără modificări patologice  anterioare.

– Melanomul este responsabil de numai 4% din toate cancerele cutanate, dar provoacă 80% dintre decesele cauzate de cancerul cutanat.

– Melanomul metastatic este una dintre cele mai agresive forme de cancer.Prognosticul este  extrem de rezervat pentru melanomul nerezecabil din stadiul III şi stadiul IV, 75% dintre persoanele afectate decedând în primul an de la diagnostic.

– Dacă este diagnosticat precoce și tratat corect, poate fi vindecat la 98% cazuri

  Factorii de risc

}        Tipul de tegumente

}        Nevi congenitali, modificari ale pielii

}        Istoric familial de MM

}        Istoric de expunere la soare +/- arsuri

Prevenirea

}        Prevenirea expunerii la UV incluzând utilizarea regulată a cremelor protectoare a diminuat incidența melanoamelor cutanate (studiu Australian)

 

}        Cel mai bun factor de protecție rămâne limitarea expunerii la soare, sau la surse artificiale de UV

 

}        De asemenea autoexaminarea periodică  este foarte  importantă

 

}        Un control dermatologic anual (dermoscopie) – la persoanele cu risc.

 

Dacă  răspundeti „Da” la oricare dintre următoarele întrebări trebuie sa va prezentati la un consult medical:

  1. Aveţi leziuni multiple (> 50)?
  2. Există cazuri de cancer de piele în familia dumneavoastra?
  3. Aveti  deja un melanom?
  4. Aveţi leziuni mari, congenitale, aluniţe atipice sau  recent modificate?
  5. Ati suferit arsuri solare severe in timpul copilariei sau adolescentei?
  6. Aveti  fototipul pielii -alb?

 

Diagnosticarea

Examenul HP cu precizarea :

-indicelui Breslow (grosimea maximă în milimetri)

-rata mitotică

-prezența ulcerației

-prezența și extensia ariilor de regresie

-marginile chirurgicale

Melanomul atacă şi ochii şi are simptome de miopie

Chiar şi ochii unei persoane conţin celule care produc melanină şi care pot dezvolta melanom: melanomul ochiului sau melanom ocular. În unele cazuri, principalul simptom al melanomului ocular este oboseala.

,,Este foarte important să purtaţi ochelari de soare de calitate, pentru că cei ieftini nu doar că nu vă protejează ochii, însă pot potenţa acţiunea razelor dăunătoare”, spune preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.

,,Eram tot timpul obosită, chiar dacă dormeam 7-8 ore pe noapte, a doua zi eram obosită şi irascibilă. Am mers la medic, mi-am făcut analizele la sânge şi mi-au ieşit chiar mai bine decât de obicei. Am început să am probleme şi cu vederea, aşa că am mers la un oftalmolog care mi-a spus că am miopie. După care mi s-a spus că am o dezlipire de retină şi în final când am fost diagnosticată cu cancer ocular am crezut că viaţa mea s-a sfârşit. Am fost operată, am făcut chimioterapie, iar acum boala este în remisie”, povesteşte o pacientă de 37 de ani.

 

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.