joi, octombrie 22, 2020

Lipsa dorinţei de sex este pusă, de multe ori, pe seama problemelor cotidiene, însă această stare poate fi de fapt un simptom al unei boli. Studiile arată că dorinţa sexuală hipoactivă afectează o treime dintre femei şi o cincime dintre bărbaţi.

“Există oameni care au nevoie şi plăcere să facă sex o dată pe lună, dar şi oameni care îşi doresc asta de 2-3 ori pe zi. Adevărul se află între aceste graniţe. O scădere a dorinţei sexuale sau o exagerbare a ei ţine de cuplu şi de compatibilitatea dintre parteneri”, este de părere psihiatrul Gabriel Diaconu.

Citește și:

Nu există un număr minim corect de acte sexuale pentru un cuplu, însă o lipsă constantă sau un chef exagerat sunt semnele unei probleme medicale. De exemplu, în studiul publicat în “The Journal of Sex and Marital Therapy” se arată că 24% din cupluri nu au fost active sexual în ultimele trei luni, ceea ce i-a determinat pe specialişti să ajungă la concluzia că unul din parteneri suferă de dorinţă sexuală hipoactivă.

Citește și:

De multe ori, stresul, oboseala sau alte probleme diminuează cheful pentru un act sexual, însă un mediu romantic cu imagini şi fantezii sexuale poate “trezi” apetitul. Atunci când rămâneţi totuşi de gheaţă în asemenea situaţii, nu e exclus ca problema să fie de ordin medical.

Scăderea libidoului poate fi dată de diminuarea nivelului de testosteron. “Libidoul depinde de nivelul de testosteron, atât la bărbaţi, cât şi la femei, iar «organizarea» lui are loc la nivelul creierului. Aromatizarea intracerebrală (transformarea testosteronului în estradiol) conduce la creşterea poftei de sex, iar când nivelul de substanţe nu mai atinge cotele normale, pofta de sex se diminuează”, explică Dan Pereţianu, medic endocrinolog şi sexolog.

Citește și:

Dorinţa sexuală hipoactivă este accentuată şi de problemele psihologice ale partenerilor.

Pe lângă lipsa fanteziilor sexuale şi a dorinţei de activitate sexuală pentru o perioadă lungă de timp, apariţia unei depresii majore este inevitabilă pe fondul inactivităţii şi face ca boala să se agraveze.

“Raportarea vieţii sexuale se face la un moment anterior. Oamenii vor spune: «Până acum x timp făceam sex de trei ori pe săptămână, iar de la o vreme nu mai simt nevoia». Acest «de la o vreme» marcează debutul unei probleme psihologice, unde viaţa sexuală suferă modificări, inhibă ciclul reproductiv. Aceste probleme pot apărea pe fondul unui stres cronic, al tulburărilor de somn, al anxietăţii ori al depresiei”, explică psihiatrul.

Specialiştii suţin că femeile au o dorinţă sexuală mai scăzută decât bărbaţii din cauza unui nivel mai mic al testosteronului, un hormon specific masculin.

Astfel, existenţa unui nivel mai mic decât nomal al acestui hormon este explicaţia unui răspuns mai “greoi” al femeilor la stimulii sexuali.

“Nivelul de testosteron la femei este de 10 ori mai mic decât la bărbaţi, iar acesta este motivul pentru care femeile sunt mai afectate de scăderea libidoului, mai ales la menopauză”, precizează medicul Pereţianu.

Nici bărbaţii nu sunt ocoliţi însă de această boală. În cazul lor, apetitul sexual dispare atunci când glanda pituitară produce în exces prolactină.

TRATAMENT

Când libidoul este diminuat din cauza nivelului de testosteron, problema se remediază cu tratament. “Există mai multe variante de administrare a tratamentului cu testosteron: pe gură, pe piele şi prin injecţii. Eu utilizez cel mai des injectarea. Dacă la femei este nevoie de 300 de nanograme pe zi de gel, la bărbaţi este nevoie de 1.000 de ml”, detaliază medicul Pereţianu.

Medicul psihiatru spune că terapia ajută. “Soluţia trebuie găsită în tandem. Terapia îi ajută pe parteneri, în primul rând, să se poziţionze corect faţă de sexualitatea lor. Masajul este, de asemenea, indicat. Cea mai scurtă cale către act sexual este masajul pentru că presupune contactul direct de piele, ceea ce motivează partenerii”, spune Gabriel Diaconu

Parteneri--