Sari la conținut

Cum recunoști un psihopat: testul simplu și rapid

cascatul excesiv
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Test de depistare a psihopaților

Cum recunoști un psihopat. Cu cât cineva este mai puțin empatic, cu atât este mai puțin probabil să caște ca răspuns la căscatul unei persoane din raza sa vizuală.

Potrivit unui studiu, persoanele cu trăsături psihopatice au mai puține șanse să „răspundă” cu un căscat la oamenii somnoroși din jurul lor, deoarece au tendința de a le lipsi empatia și conexiunile emoționale cu ceiilalți.

S-a crezut mult timp că „căscatul contagios” este de fapt un semnal profund care demonstrează o legătură empatică cu o altă persoană.

Testul simplu care îți arată că ai în fața ta un psihopat

Persoanele cu legături emoționale puternice, cum ar fi membrii familiilor, căscă mai ușor decât fac cu străinii. Mai mult, căscatul nu este unic doar pentru oameni: căscatul contagios a fost documentat la multe specii de mamifere cu tendințe sociale, inclusiv cimpanzei, lupi și câini.

Citeste si:

„M-am gândit: „Dacă este adevărat că căscatul are legătură cu empatie, pun pariu că psihopații căscă mult mai puțin”. Așa că l-am pus la încercare”, a declarat Brian Rundle, autorul principal al studiului și doctorand în psihologie și neuroștiințe la Universitatea Baylor, într-un comunicat.

Dacă cineva cu o natură empatică puternică „prinde” un căscat cu ușurință, este de la sine înțeles că o persoană care nu are empatie nu ar căsca la fel de des.

Pentru a vedea dacă acest lucru este adevărat, Rundle a cerut mai întâi participanților la studiu să răspundă la un test psihologic standard pentru a afla unde au ajuns în spectrul psihopatic. Apoi, au fost așezați într-o cameră întunecată și au primit căști cu anulare a zgomotului pe care să le poarte în timp ce urmăreau scurte clipuri video cu căscături, zâmbete și fete goale pe un ecran.

Electrozii de pe fețele participanților au înregistrat numărul și frecvența căscăturilor lor alături de răspunsurile fiziologice, cum ar fi mișcarea mușchilor și reacțiile nervoase.

Studiul a constatat că, cu cât o persoană a demonstrat mai puțină empatie în timpul testului, cu atât căscă mai puțin ca răspuns la videoclipuri.

Dar, în timp rezultatele studiului implică o corelație între psihopatie și frecvența cu care cineva răspunde la un căscat, aceasta nu înseamnă că a nu căsca ca răspuns la căscatul altor perosoane este un semn clar că cineva are tendințe psihopatice.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.