Sari la conținut

Cum reduci consumul de zahăr? Vindecă dependența de dulce cu următoarele sfaturi

Din cuprinsul articolului

Zahărul este unul dintre cele mai nocive alimente pe care le consumăm. Acesta provoacă inflamație în organism și este asociat cu dezvoltarea problemelor grave de sănătate, precum cancerul.

Cu siguranță, este vorba despre zahărul alb, rafinat, care se găsește în majoritatea produselor din comerț pentru a potența aroma produselor.

Deserturile, cu atât mai mult, sunt pline de zahăr, iar sucurile depășesc cu ușurință cantitatea zilnică recomandată.

Din păcate, consumul de zahăr nu poate fi mereu redus imediat. Acest aliment dă dependență, iar persoanele care consumă zahăr de foarte mult timp se confruntă cu o poftă constantă de dulce.

Pentru a combate pofta de dulce și a vindeca dependența trebuie să înlocuiești zahărul rafinat cu zaharuri sănătoase, precum cele din fructe și miere.

Cu atât mai mult cauza poftei este, de asemenea, importantă. Aceasta poate fi pur fizică sau poate fi emoțională, când organismul foosește zahărul pentru confort în cazul evenimentelor dure.

Cum combați pofta de dulce?

Anca Alungulesei, terapeut în nutriție, cu o expertiză de peste 10 ani în domeniul alimentației sănătoase, a vorbit, într-un interviu pentru DCNews despre zahăr, acest drog pe care îl folosim zilnic în cantități foarte mari.

În primul rând trebuie identificată tipologia „poftei de dulce”. Adică dacă este fizică (biochimiocă) sau mentalo-emoțională. De cele mai multe ori este o combinație între ele. Din punct de vedere fizic, trebuie știut faptul că „poftele” de zahăr se amplifică pe un fond de dezechilibru de minerale (în special de magneziu și zinc), dar și un dezechilibru deja produs la nivelul microbiotei intestinale.

Așadar, strategia optimă este să ne concentrăm atenția mai întâi pe reechilibrarea mineralelor, a microbiotei intestinale și, simultan, să reducem și consumul de zahăr. Pentru asta recomand consumul zilnic de alimente fermentate și de grăsimi sănătoase, bogate în omega 3, cum ar fi nucile și semințele, iar zahărul să fie înlocuit, de exemplu, cu ștevie. În ceea ce privește dependența mentalo-emoțională, aceasta se poate „rupe” în timp prin găsirea altor mecanisme compensatorii, diferite de consumul de zahăr„, a spus Anca Alungulesei, potrivit sursei citate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel