Sari la conținut

Cum reușesc japonezii să se mențină supli și să trăiască mult. Patru reguli de la care nu se abat

Secretele celor mai sănătoşi oameni de pe Glob stau în dietă, dar şi în mişcare făcută zilnic, spun medicii, care detaliază câteva dintre acestea.

1. Dieta cu soia, peşte şi legume

Japonezii consumă de cinci ori mai multe legume crucifere (varză, conopidă, broccoli) decât orice alt popor. „Acestea au un rol important anticanceros. În plus, mănâncă foarte mult peste oceanic şi alge, bogate în minerale, mai ales iod şi flor şi sunt surse foarte bune de acizi graşi omega-3”, spune specialistul în alimentaţie Corina Zugravu.De asemenea, niponii sunt mari consumatori de soia. „Este bogată în substanţe isoflavone, fitoestrogeni care au acţiune antioxidată şi care fac ca menopauza să se instaleze mai greu la femei, dar şi să fie mai uşor tolerată”, mai explică nutriţionistul.

2. Orez, nu pâine

Orezul e preferat pâinii printre niponi. Pâinea albă are un conţinut caloric mare, ceea ce duce la îngrăşare. În schimb, orezul oferă rapid senzaţia de saţietate.

3. Porţii mici  

Tradiţional, japonezii mănâncă în vase micuţe care reduc automat porţia. În plus, forma specială face orice fel de mâncare să pară mult mai atractiv. „Studiile arată că porţiile mari sunt responsabile de obezitate”, avertizează nutriţionistul.

4. Fără prăjeli şi ulei

De asemenea, folosesc în cantităţi mici ulei de canola (rapiţă). Peştele crud pe care îl consumă din belşug prespune însă riscuri.

„Netratat termic peştele poate provoca toxiinfecţii grave. La japonezi e vorba de tradiţie, dar în ciuda faptului că ei au grija ca peştele să fie cât se poate de curat şi proaspăt, tot apar probleme”, se arată îngrijorată Corina Zugravu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel