Sari la conținut

Cum să ai un microbiom intestinal echilibrat. 8 pași pentru o sănătate intestinală de lungă durată

sursa foto: arhiva Dotorul Zilei
Cum să ai un microbiom intestinal echilibrat. 8 pași pentru o sănătate intestinală de lungă durată.
Dacă ar fi să gândiți într-un mod mai plastic, imaginați-vă că intestinul dvs. este ca o grădină. Fiecare grădină are un amestec de flori și buruieni. Dar sănătatea sa generală depinde de echilibrul celor două. La fel ca o grădină, intestinul dvs. conține elemente care îl ajută să prospere (bacterii bune) și elemente pe care doriți să le aveți mai puțin (bacterii rele).
Aceste microorganisme – bacteriile, ciupercile și alți microbi care locuiesc în intestinul dvs. – sunt cunoscute în mod colectiv sub numele de microbiom și îndeplinesc numeroase funcții importante.

Cum să ai un microbiom intestinal echilibrat

Microbionul intestinal afectează:
  • sistemul imunitar
  • controlează inflamația
  • afectează digestia
  • creează neurotransmițători care influențează starea de spirit
  • ajută la fabricarea anumitor vitamine

Cercetările au arătat că bacteriile intestinale sănătoase sunt legate de protecția împotriva bolilor, inclusiv diabetul de tip 2, obezitatea, sindromul metabolic și multe afecțiuni autoimune.

Când raportul dintre bacteriile bune și bacteriile rele este oprit, numit disbioză, apar perturbări ale anumitor comunități de bacterii intestinale. Unele dintre cauzele acestui dezechilibru includ utilizarea antibioticelor, stresul cronic și infecțiile gastrointestinale.

Potrivit unui studiu din 2015 publicat în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare, citat de womenrunning.com, disbioza poate duce la boli cronice, cum ar fi boala inflamatorie a intestinului (IBD), obezitatea și cancerul. La fel ca menținerea unei grădini sănătoase, pentru a menține un microbiom echilibrat și a preveni bolile, trebuie să îi oferiți hrana potrivită.

O dietă sănătoasă pentru intestine include alimente bogate în fibre (legume, fructe, cereale integrale, nuci, semințe, leguminoase), o mulțime de polifenoli (cafea, ceai, vin roșu, ciocolată neagră) și multă apă. Buruienile (bacteriile rele) adoră cerealele procesate și zahărul, astfel încât o dietă sănătoasă pentru intestin le va ajuta să le țină sub control.

reducerea colesterolului
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel