Cum să combați intoleranța la lactoză? Mihaela Bilic: „Strategie de re-împrietenire cu laptele”

Intoleranța la lactoză este una dintre cele mai frecvente intoleranțe. Aceasta nu este o boală în sine, susțin specialiștii. În schimb, organismul nu este capabil de digerarea glucidelor din lapte. 

Pentru a digera glucidele din lapte, organismul are nevoie de o anumită enzimă, numită lactază. Dacă nu avem suficiente enzime, lactoza rămâne nedigerată în intestin și provoacă simptome neplăcute precum balonare, diaree și disconfort digestiv.

Cu toate acestea, intoleranța poate fi combătută cu ajutorul unor mici schimbări, treptat.

Cum să tolerezi lactoza?

Mihaela Bilic, nutriționist și expert în boli metabolice, dezvăluie cum poți dobândi toleranța la lactoză și care sunt pașii de urmat.

Încă din perioada preistorică corpul uman a fost programat să nu mai secrete lactază, având în vedere că nu existau surse de lactoză în alimente. Cu timpul a avut loc o mutație în genele responsabile de sinteza aceste enzime datorită faptului că oamenii au început să consume produse lactate și după ce se încheia alăptatul la sân.

“Funcția face organul”, se spune în nutriție- dacă bem lapte corpul va sintetiza lactază. Această transformare adaptativa s-a făcut tocmai pentru a permite organismului să digere produsele lactate, o sursă esențială de calciu și vitamina D. La popoarele nordice, care consumă regulat lapte, intoleranța la lactoză este de numai 10%, crește la 25% la americani și europeni și ajunge la 80% în Africa și Asia, unde nu se bea lapte.

Sinteza enzimei responsabile de digestia laptelui scade în mod natural odată cu înaintarea în vârstă. Și faptul că nu consumăm în mod regulat produse lactate duce la scăderea sintezei de lactază. Dar capacitatea de sinteză NU dispare niciodată, chiar și persoanele intolerante la lactoză pot să digere 3 g lactoză/zi, adică o ceașcă de lapte.

Vreți să vă împrieteniți cu laptele și să-l tolerați? Depinde doar de voi!
Recomandări practice:

-consumați zilnic cantități mici de lapte sau produse lactate acide și creșteți doza progresiv, la fiecare 4-5 zile, până când ajungeți să-l tolerați

-nu beți laptele pe burta goală, va trece rapid prin stomac iar lactoza nedigerată ajunge în colon și produce fermentație; consumați produsele lactate asociate cu alte alimente (lapte cu cereale, iaurt la finalul mesei) tranzitul intestinal va fi astfel încetinit și se favorizează digestia

-folosiți lapte integral și produse lactate nedegresate, grăsimea din lapte încetinește golirea gastrică și ușurează digestia lactozei

-temperatura crescută determină o hidroliză parțială a lactozei, deci consumați laptele cald- cafeaua cu lapte este o soluție perfectă.

Perseverați! Este nevoie de o perioadă de 2-3 luni de adaptare până când organismul se reobișnuiește să sintetizeze lactază, iar voi veți scăpa de intoleranță”, a scrie Mihaela Bilic pe o rețea de socializare.

Recent Posts

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

5 minute ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

36 de minute ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

o oră ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

2 ore ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

2 ore ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică