Sari la conținut

Cum să elimini excesul de apă din organism în mod natural

retenție de apă
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Remedii naturale pentru retentia de apa

În mod normal, corpul uman conţine apă într-o proporţie de aproximativ 60-70% şi necesită o hidratare constantă şi adecvată pentru a fi sănătos.

Însă, din cauza stilului de viață agitat şi a alimentației necorespunzătoare, apare retenția excesivă de apă în organism. Printre simptome se numără edeme, articulații umflate, excesul de greutate și somnolența.

Potrivit specialiştilor, retenția de apă în organism poate apărea din multe motive, dar înseamnă că apa nu este eliminată din corp în cantitate suficientă prin organele care se ocupă de acest lucru, în principal rinichii și limfa.

Ca efect, apare retenția acestuia – sub piele, în unele organe, în unele părți ale corpului. Acest lucru este cel mai adesea observat în edemele care apar la nivelul membrelor inferioare, iar apoi pot apărea și pe față – umflarea feței, a mâinilor şi chiar umflarea stomacului.

Persoanele obeze tind să rețină lichide deoarece multe lichide nu pot trece prin sistemul limfatic pentru a fi eliminate din cauza celulelor adipoase care blochează spațiul de evacuare. Deci, într-un astfel de caz putem avea un dublu efect – atât retenția de apă, cât și formarea celulitei.

Ce cauzează retenția de apă în organism

Motivele sunt multe şi în unel cazuri cu efecte periculoase. De exemplu, decompensarea cardiacă, problemele pulmonare, afecţiunile hepatice. De asemenea, problemele cu circulația venoasă pot fi o cauză. Apoi, dacă există cheaguri de sânge, acestea pot împiedica expulzarea apei.

Dar cele mai comune cauze sunt sedentarismul şi somnul insuficient. De aceea, medicii recomandă activităţile fizice moderate regulate pentru tonifierea limfatică. Totodată, est necesară o hidratare adecvată, pentru că s-a demonstrat că, dacă bem puțină apă, organismul poate reține apă pentru a menţine funcţiile organelor principale.

Un alt aspect important este evitarea consumului exgerat de alimente şi produse cu efect diuretic, precum cofeina. În plus, medicamente diuretice trebuie luate cu prudență, doar în zozele recomandate de medic, pentru că pot duce la creşterea tensiunii arteriale şi la apariţia dezechilibrelor hormonale.

Soluţii naturale

Hidratarea corectă cu apă, de îndată ce ne trezim dimineața. Se recomandă să bem două pahare de apă călduță, deoarece atunci când apa pură intră în organism se asigură hidratarea corectă a organelor și celulelor corpului, în special creierul și rinichii.

apa potabila
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Și atenție la cafea și diuretice, pentru că vom irosi potasiu, iar excesul sau lipsa de potasiu poate cauza probleme mari, în condiţiile în care ritmul cardiac, tensiunea arterială depind de potasiu.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel