Sari la conținut

Cum să „fixezi fericirea în creier”. Neuropsiholog: Cheia este să încerci să…

produs esential pentru creier
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
uleiu de in ajuta creierul

„Cu cât mai mult neuronii (celulele creierului) lucrează împreună, cu cât mai intensitatea colaborării cu atât mai bine se vor interconecta și va crește forță lor interioară în ceea ce privește sentimentele de fericire, recunoștință, încredere, succes, ai iubi și a se simți iubit”, susține neuropsihologul Rick Hanson.

Cum să „fixezi fericirea în creier”. Neuropsiholog: Cheia este să încerci să…

Oamenii sunt construiți astfel încât să se concentreze pe lucrurile rele, iar emoțiile pozitive și cele negative folosesc diferite sisteme de memorare, potrivit neuropsihologul Rick Hanson.

Cum să „fixezi fericirea în creier. Emoțiile pozitive nu se transferă ușor în memoria pe termen lung. Dar care este secretul pentru a depășierorile negative? Hanson are soluția. Există cinci trucuri.

Cum să „fixezi fericirea în creier”. Neuropsiholog: „Cheia este să încerci să aduci…”

Secretul unei fericiri de durata depinde deneuronii care colaborează să se interconecteaze mai bine”. Această propoziție este susținută de neuropsihologul Rick Hanson.

rețelele sociale

Însă cei mai mulți dintre oameni nu pot rămâne zi de zi într-o stare emoțională pozitivă astfel încât să se transforme în obișnuință inclusiv la nivel neuronal. Pe de altă parte, în mod natural oamenii au tendința de a se fixă pe experiențele negative.

Hanson susține că problema este legată de faptul că oamenii sunt construiți astfel încât să se concentreze pe lucrurile rele.

Iar această „eroare negativă” determina creierul să reacționeze intens la veștile rele, comparativ cu modul în care răspunde la veștile bune.

Creierul a evoluat pentru a caută în mod constant amenințările și când găsește una s-o izoleze și astfel să piada din vedere imaginea de ansamblu.

„Din cauza acestei erori negative a creierului ne este atât de greu să învățăm din experiențele pozitive, deși această este cea mai bună cale de a ne crește forță interioară”, susține Hanson.

Modalitatea pentru a „conecta cu fericirea” în creier este să rămân în prezent, să te bucuri de momentele plăcute și fericite pe care ți le oferea viață.

„Cheia este să încerci să aduci lucrurile bune în creierul tău. Adică să treci experiențele pozitive în memoria pe termen lung a creierului”, spune Hanson.

Specialistul dezvăluie unele dintre cele mai ascunse secrete ale neuropsihologiei pentru a depăși erorile negative și să fixezi fericirea în creier.

Alege momentele frumoase. În fiecare zi există momente pozitive și, indiferent de cât de mici sau lipsite de importantă sunt

Cum să „fixezi fericirea în creier”! „Oamenii nu recunosc puterea ascunsă a experiențelor zilnice. Suntem înconjurați de oportunități. 10 secunde aici sau 20 de secunde acolo. Doar pentru a înregistra experiențele folositoare și să învățăm din ele. Oamenii nu fac asta deși ar putea”, susține Hanson.

Cum să „fixezi fericirea în creier”. Neuropsiholog: „Cheia este să încerci să aduci…”

Când apreciezi și maximizezi micile experiențe pozitive, spune el „crește senzația de implinirire, siguranță, iubit, plăcut și respectat. Așa că nu te mai simți strivit… Nesiguranță dispare pentru că ai încorporat toate acele lucru bune în ține”.

Concentrează-te pe experiențele pozitive cu un impact mare asupra ta

Anumite experiențe vor avea un efect pozitiv mai mare în funcție de erorile negative ale unei persoane la un moment dat.

Spre exemplu dacă eșți îngrijorat de sănătatea ta, ai nevoie de experiențe care să rezolve aceea îngrijorare. Astfel că, în loc să cauți succesul sau să te rogi la muncă poate ar trebui să te ocupi de lucrurile care îți dau senzația de siguranță sau o stare de bine.

„Vrei experiențe care să se potrivească cu problema, precum se potrivesc medicină și boală”, a adăugat Hanson.

Oamenii au trei nevoi fundamentale pentru siguranță, satisfacție și interacțiune, explică specialistul. Dacă ai o problema legată de sănătate îți doreșți să găsești experiențe care să-ți crească sentimentele pozitive în acest sector.

Ar trebui să te concentrezi pe micile momentele pozitive de conectare cu alții. Dacă ești anxios și te simți amenințat te va ajută să te simți puternic și protejat în sinea ta.

Ingredient esențial pentru fericire

Fii de partea ta. Un ingredient esențial pentru fericire este setarea unei intenții pentru bucurie și concentrarea pe această

„Dacă nu ținem cu noi, nu ne protejăm, iar acest lucru este fundamental pentru orice persoană. Există o glumă printre terapeuni.

Cu alte cuvinte, dacă cineva nu vrea să se schimbe, n-o va face indiferent de cât de mult ajutor va primi din partea celor din jur”, spune Hanson.

Curiozitatea face diferența

Asta înseamnă că dacă persoană pe care o iubești este supărată sau îngrijorată, încerci să-l ajuți cât de mult poți.

Însă dacă tu eșți supărat sau îngrijorat, adesea nu depui același efort pentru a te ajută pe ține însuți. În loc de asta ai tendința de a rămâne supărat și să te concentrezi pe lucrurile negative mai mult decât este nevoie.

Rămâi curios

Când vine vorba despre lucruri bune, curiozitatea face diferența. Privește momentele plăcute prin ochii unui copil, permite că aceste momente să rămână cât mai mult în creier și să devină parte a memoriei emoționale pe termen lung.

„Cu cât par mai noi și mai atrăgătoare lucrurile cu atât mai mult îți va fi mai ușor să le privești prin ochii unui copil, iar astfel vor intră în structura creierului pentru că el este mereu interesat de tot ce este nou”, a mai adăugat Hanson.

Ține ochii deschiși

Secretul fericirii este la fel de de simplu, dar și dificil. Atenția – cultivarea concentrării conștiente pe prezent, dezvoltat prin practicarea meditației și a respirației adânci – este, probabil, cel mai bun instrument când este vorba despre creșterea capacității de fericire.

„Problema este că mulți oameni nu dețîn controlul asupra gândurilor lor și tocmai de aceea le este atât de greu să renunțe la cele care nu le sunt de folos”, susține Hanson.

Poate fi dificil să nu mai dai atenție lucrurilor negative, care pot lua formă autocriticii, obsesiei și anxietății, potrivit lui Hanson.

Însă o modalitate prin care să schimbi asta și să creezi mai multe emoții pozitive în creier este să faci un efort conștient și să observi toate lucrurile bune dintr-o zi: un zâmbet de la un străin, un gest cald de la un prieten sau o mică victorie personală.

„Atenția este o modalitate excelență să preiei controlul. Te poate ajută să stai 10-20 secunde concentrat pe acele experiențe pozitive  și te poate ajută să fii prezent în viață ta. Astfel încât să observi toate lucrurile plăcute care sunt acolo pentru ține”, a încheiat Hanson, potrivit sfatulparintilor.ro.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel